Τα επόμενα βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Τα επόμενα βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής
Δευτέρα, 10/10/2022 - 06:41

Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης κρίνεται αρκετά σημαντικό καθώς μόνο από την ολοκλήρωσή του θα εξοικονομηθούν από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας 300 – 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Όπως ανέφερε σε πρόσφατο συνέδριο κ. Ιωάννης Μάργαρης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος του ΑΔΜΗΕ μέχρι στιγμής έχουν ποντιστεί 170 χλμ. του πρώτου ηλεκτρικού καλωδίου και το σύνολο των καλωδίων οπτικών ινών, συνολικού μήκους 670 χλμ. Όπως είπε εντός του έτους θα προχωρήσει η πόντιση του δεύτερου υποβρυχίου καλωδίου με μήκος 335 χλμ. ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι ποντίσεις των ηλεκτρικών καλωδίων. Στην πλευρά της Αττικής συνεχίζονται οι εργασίες για την εγκατάσταση των υπόγειων καλωδιακών τμημάτων, συνολικού μήκους περίπου 33 χλμ., που θα συνδέσουν τα υποβρύχια καλώδια με τον Σταθμό Μετατροπής Κουμουνδούρου, στον Ασπρόπυργο. Οι εργασίες θεμελίωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων στον Σταθμό Μετατροπής βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσουν στην πλευρά της Κρήτης οι αντίστοιχες εργασίες για την εγκατάσταση των υπόγειων καλωδίων και τη θεμελίωση του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα εντός του μήνα θα αξιολογηθούν οι υποβληθείσες προτάσεις για την διαγωνιστική διαδικασία σχετικά με την πώληση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής του εταιρείας Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ.

Τέσσερις εταιρίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον και συγκεκριμένα η Κοινοπραξία των εταιρειών Macquarie Super Core Infrastructure Fund SCSp, και Phaethon Holdings Single Member S/, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε, Terna SpA και StateGrid International Development Belgium Limited.

Στη συνέχεια οι επιλεγέντες επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για την επόμενη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023.