Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του iΕnergeia, η δράση για την επιτήρηση των εναέριων γραμμών του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Συστήματος μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), για την ανίχνευση φθορών ή απωλειών σε πραγματικό χρόνο, και αναμένεται ο ερευνητικός χαρακτήρας της δράσης και να λάβει τα χαρακτηριστικά μόνιμης διαδικασίας.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για την «αυτοματοποιημένη εποπτεία εναέριας λήψης του Ελληνικού Δικτύου γραμμών μεταφοράς ρεύματος» και ακρωνύμιο AdVISEr υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (B’ Κύκλος) και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).
Πιο συγκεκριμένα, στόχος του έργου ήταν η υλοποίηση ενός συστήματος ΣμηΕΑ, καταλλήλως εξοπλισμένου με αισθητήρες και FPGAs για δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Με την ανάπτυξη κατάλληλα σχεδιασμένων μεθοδολογιών ανάλυσης δεδομένων, θα εξάγονται οι ενδείξεις απωλειών ή φθοράς των γραμμών. Επιπλέον, μεθοδολογίες μηχανικής μάθησης, καταλλήλως σχεδιασμένες, θα συνεισφέρουν στην ακρίβεια των αποτελεσμάτων μέσω της εκπαίδευσης από το πλήθος των δεδομένων που θα καταγράφονται. Η γεωαναφορά των δεδομένων που θα καταγράφονται θα συνεισφέρει στον εντοπισμό της ακριβούς θέσης που εντοπίζεται η φθορά ή η απώλεια του πεδίου. Τέλος, θα αναπτυχθούν μεθοδολογίες σε κατάλληλους επιταχυντές χαμηλού βάρους, ώστε να διασφαλιστεί η επεξεργασία στο πεδίο κι, επομένως, σε πραγματικό χρόνο. Το ΣμηΕΑ θα σχεδιαστεί έτσι ώστε το βάρος του να είναι μικρό και η πλοήγησή του εύκολη από τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ.
Με απόφαση του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιου Κυριαζή συγκροτήθηκε το όργανο για τον έλεγχο επαλήθευσης – πιστοποίησης δαπανών του έργου (φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου σύμφωνα με την αναλυτική πρόσκληση της δράσης, της τήρησης των εθνικών και κοινοτικών κανόνων και της σύνταξης της έκθεσης επαλήθευσης).
Στο έργο συμμετείχαν:
- Το Εργαστήριο Κυκλωμάτων, Αισθητήρων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΚΑ2ΠΕ) και το Εργαστήριο Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος & Εικόνας (Display lab) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
- Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας)
- Το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικών Συστημάτων Υπολογιστών (CSAL) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.
- Η GEOSENSE Ι.Κ.Ε., με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με πολυετή εμπειρία στην τεχνολογία των Drones.