Την ώρα που παραμένει το αδιέξοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, η Κομισιόν θέτει το ζήτημα του περιορισμού των οριζόντιων μέτρων.
Πρόθεση της Κομισιόν είναι τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση να αφορούν στοχευμένα ευάλωτες ομάδες πολιτών έτσι ώστε να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση η βιωσιμότητα του χρέους των κρατών μελών. Μια σειρά από χώρες έχουν λάβει μέτρα στήριξης των πολιτών όπως για παράδειγμα η Ισπανία και Πορτογαλία που εφάρμοσαν ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ενώ άλλες χώρες προχώρησαν σε μέτρα όπως εκπτώσεις στην θέρμανση και στις τιμές των υγρών καυσίμων. Τα μέτρα αυτά προφανώς και έχουν «ανεβάσει» τους προϋπολογισμούς και ενδεχομένως δεν θα οδηγήσουν στην επιθυμητή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που ζητά η Κομισιόν.
Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν ζητά από τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια, αλλά και στις κατοικίες που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος. Παράλληλα, ζητά την απεξάρτηση της Ε.Ε. από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακά και διαφοροποίηση των πηγών. Αυτά τα θέματα συνδέονται και με την τύχη που θα έχει η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εκφράζει αμφιβολίες σε σχέση με τα προσδοκόμενα αποτελέσματα για μείωση των τιμών.
Από την ελληνική πλευρά, διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι τελευταία στιγμή θα υπάρξει κάποια συμβιβαστική λύση σε σχέση με το πλαφόν. Υπενθυμίζεται πως στις 13 Δεκεμβρίου θα γίνει συνάντηση των υπουργών Ενέργειας για το θέμα του πλαφόν. Από την εξέλιξη του ζητήματος θα εξαρτηθεί η πορεία των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν πως στον προϋπολογισμό υπάρχει απόθεμα ύψους 1 δισ. ευρώ το 2023 για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους. Με δεδομένο πως οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται έχουν αρχίσει να εκφράζονται φόβοι πως τα τιμολόγια Ιανουαρίου θα είναι αυξημένα. Η αβεβαιότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταφέρεται και στην αγορά με φορείς εκπροσώπησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να προειδοποιούν για νέο κύμα λουκέτων σε καταστήματα εάν δεν υπάρξουν μέτρα υποστήριξης τους. Μάλιστα καταστηματάρχες υποστηρίζουν πως μέσα σε ένα χρόνο είδαν τις τιμές του φυσικού αερίου να έχουν αυξηθεί μέχρι 200%.