Ενεργειακή κρίση αλλά και μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωζώνης κυριαρχούν στην ατζέντα του πρώτου Eurogroup της χρονιάς. Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν πόσο στοίχησαν και τι αποτελέσματα έφεραν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, ενώ δεν αποκλείονται προτάσεις για αλλαγές. Οι χώρες του Βορρά πιέζουν να μπει ένα όριο στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης, με βάση την κατανάλωση.
Στο μικροσκόπιο βρίσκεται το ολλανδικό μοντέλο, το οποίο και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο (με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου) για κλιμακωτές επιδοτήσεις και εκπτώσεις έως ένα συγκεκριμένο ύψος κατανάλωσης. Όποιος ξεπεράσει το επιδοτούμενο όριο κατανάλωσης, θα πληρώνει την επιπλέον ποσότητα σε τιμές αγοράς.
Μάλιστα οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ολλανδίας θα κληθούν να παρουσιάσουν την εθνική εμπειρία τους.
Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, που έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες, θα συζητηθούν επίσης η οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές της Ευρωζώνης, επί τη βάσει της σχετικής ενδιάμεσης έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με το άρθρο IV του καταστατικού του.
Τα μέλη του Eurogroup θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις πτυχές της αναθεώρησης του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης οι οποίες αφορούν την Ευρωζώνη, όπως είναι τα προσχέδια προϋπολογισμών, η μακροοικονομική σταθεροποίηση, η διαδικασία μετα-προγραμματικής εποπτείας και η εφαρμογή της Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπιών σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Επιπλέον, η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει συζήτηση σχετικά με το προσχέδιο συστάσεων για την οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης για το 2023, ενόψει της έγκρισής τους στο Ecofin, καθώς και εξέταση της προόδου του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ, ενημέρωση για τη μετάβαση της Κροατίας στο ευρώ και για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Λετονίας, καθώς και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την κύρωση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Μεταξύ των προτάσεων της Κομισιόν είναι η εφαρμογή επιδότησης δύο σταδίων, όπου στο πρώτο θα εντάσσονται μόνο οι οικονομικά ευάλωτοι με χαμηλές καταναλώσεις. Για αυτούς θα επιδοτείται το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού. Το δεύτερο πακέτο θα αφορά τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα με μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση, αλλά με την προϋπόθεση ότι μειώνουν την κατανάλωση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει ένα σύστημα κλιμακωτής επιδότησης, ανάλογα με την κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώνεται για καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρων.
Τι δεν αλλάζει για τους έλληνες καταναλωτές
Σε ισχύ θα παραμείνει μέχρι τον Ιούλιο το πλέγμα των μέτρων παρέμβασης της ελληνικής κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από την Αλεξανδρούπολη το περασμένο Σάββατο.
Ο κ. Σκρέκας στη διάρκεια συνομιλίας του με δημοσιογράφους υπενθύμισε πως τόσο ο μηχανισμός της επιβολής πλαφόν στην τιμή χονδρεμπορικής του ηλεκτρικού ρεύματος όσο και οι επιδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις (λογαριασμούς) είναι νομοθετημένα μέχρι και τον ερχόμενο Ιούλιο. Το ίδιο ισχύει και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η οποία είναι σε αναστολή από τον περασμένο Αύγουστο, όπως και η ελεύθερη μετακίνηση, χωρίς αποζημίωση, των καταναλωτών από εταιρεία σε εταιρεία ρεύματος.