Η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου, που έχει αρχίσει από τις 15 Δεκεμβρίου και αποτυπώθηκε στις αγορές ηλεκτρισμού της Ευρώπης ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου, φαίνεται ότι περνάει πλέον και στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας όπου η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο τιμολογείται με βάση τις τιμές φυσικού αερίου του προηγούμενου μήνα.
Ετσι, με αφετηρία τις χαμηλές τιμές του TTF του περασμένου μήνα και με «οδηγό» τις ΑΠΕ, που κυριαρχούν στο μίγμα φτάνοντας στο 55,7%, η μεστοσταθμική τιμή του ηλεκτρισμού στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας έπεσε σήμερα (18 Ιανουαρίου) στα 86,77 ευρώ/μεγαβατώρα, στο επίπεδο δηλαδή του Ιουνίου του 2021 όταν άρχισε να εκδηλώνεται η ενεργειακή κρίση στην αγορά ηλεκτρισμού.
Η πορεία αποκλιμάκωσης των τιμών ηλεκτρισμού έχει ξεκινήσει από την αρχή του έτους όπου ήταν στα 237,8 ευρώ/μεγαβατώρα για να καταλήξει σήμερα στα 86,77 ευρώ/μεγαβατώρα με μείωση κατά 35,4% σε σχέση με χθες, όπου επίσης μειώθηκε κατά 35,1% σε σχέση με τις 16 Ιανουαρίου.
Η αποκλιμάκωση των τιμών προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και με δεδομένο ότι η τιμή του φυσικού αερίου διατηρεί τις «χαμηλές πτήσεις».
Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου μέσα σε έναν μήνα έχει πέσει σχεδόν κατά 80 ευρώ/MWh, όταν στο ολλανδικό hub TTF για τα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου έκλεισε χθες στα 58,7 ευρώ/MWh αυξημένο κατά 5,9% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα ενώ στις 15 Δεκεμβρίου η τιμή ήταν στα 135,6 ευρώ/MWh.
Σε αυτό το κλίμα και με αυτά τα δεδομένα οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου τα τιμολόγια ρεύματος Φεβρουαρίου. Η μέση τιμή που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας τις πρώτες 18 ημέρες του Ιανουαρίου είναι στα 206,88 ευρώ/MWh έναντι 276,89 ευρώ/MWh που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022 γεγονός που προοιωνίζεται σημαντικά χαμηλότερες χρεώσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τιμές του Φεβρουαρίου μπορεί να είναι μειωμένες ακόμη και 40% σε σχέση με τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι τα τιμολόγια λιανικής του Ιανουαρίου, πριν τις επιδοτήσεις κινούνταν μεταξύ 0,35 έως τα 0,49 ευρώ/KWh. Η αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής θα οδηγήσει σε μείωση και των επιδοτήσεων που χρειάζεται να δίνει η κυβέρνηση προκειμένου τα τιμολόγια να διατηρούνται στο εύρος των 0,15-020 ευρώ/KWh.
Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές η αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που καταγράφεται από την αρχή του έτους είναι πολύ μεγαλύτερη κυρίως λόγω του διαφορετικού τρόπου τιμολόγησης του ηλεκτρισμού που παράγεται από φυσικό αέριο και έχει ως αποτέλεσμα να έχουν περάσει πολύ νωρίτερα και στον ηλεκτρισμό οι μειώσεις των τιμών του φυσικού αερίου.
Πάντως για τη σημερινή ημέρα η ελληνική αγορά είναι η τέταρτη φθηνότερη σε όλη την Ευρώπη.
Η χαμηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στην αγορά της Πορτογαλίας στα 21,46ευρώ/MWh, ακολουθεί η Ισπανία με ελάχιστη διαφορά 21,61ευρώ/MWh και η Βουλγαρία με τη Ρουμανία όπου η τιμή διαμορφώθηκε στα 80,39ευρώ/MWh. Ακριβότερη αγορά όλης της Ευρώπης είναι η γαλλική με 157,11ευρώ/MWh, ακολουθεί η ιταλική με 149,38ευρώ/MWh και η γερμανική με 143,76 ευρώ/MWh.