Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF για τα συμβόλαια Μαρτίου έκλεισε χθες στα 53,2 ευρώ/MWh έχοντας επανέλθει στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2021, δηλαδή πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά για σήμερα 10 Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 167,5 ευρώ/MWh με άνοδο 5,1% και είναι η δεύτερη υψηλότερη της Ευρώπης μετά την παραδοσιακά ακριβή αγορά της Ιταλίας όπου η τιμή έχει διαμορφωθεί τα 168,1 ευρώ/MWh.
Στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία η τιμή διαμορφώθηκε στα 163,7 ευρώ/MWh, στην Γαλλία στα 158,7 ευρώ/MWh, στη Γερμανία στα 125,9 ευρώ/MWh και στην Ισπανία και την Πορτογαλία που ακολουθούν το ιβηρικό μοντέλο τιμολόγησης η τιμή διαμορφώνεται στα 142ευρώ/MWh.
Τώρα σε ότι αφορά την ελληνική αγορά σήμερα πρέπει να σημειωθεί ότι για μια ακόμη ημέρα είναι πολύ υψηλή η συμμετοχή των ΑΠΕ και φθάνει στο 34,4%. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι η συμμετοχή του λιγνίτη έσπασε το φράγμα του 20% και έφθασε στο 21,35% ενώ η συμμετοχή του φυσικού αερίου είναι χαμηλότερη στο 19,9%. Υψηλές είναι και οι εισαγωγές στο 16,69%.
Η σημαντική άνοδος του λιγνίτη οφείλεται στο γεγονός ότι στο σύστημα εγχύουν ενέργεια οι τρεις λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου, η Μελίτη και βεβαίως η Πτολεμαΐδα 5 η οποία εισφέρει 616 MWκοντά στο μέγιστο της δυναμικότητας της παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη φάση του commissioning.
Αναφορικά με τις τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ελλάδα τον Ιανουάριο καταγράφηκε ως η χώρα με την τέταρτη χαμηλότερη ανάμεσα σε 15 χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό δείκτη HEPI (Household Energy Price Index).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη, τα οποία επικαλείται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η μέση τιμή της κιλοβατώρας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 24,16 λεπτά, ενώ ο μέσος όρος για τις 15 χώρες έφτανε στα 36,45 λεπτά. Βάσει του δείκτη, υψηλότερη τιμή παρουσίασε η Ιταλία (60,4 λεπτά), ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία (49,85 λεπτά), η Δανία (49,17 λεπτά) και η Βρετανία (46,6 λεπτά). Χαμηλότερη τιμή από τον Ελλάδα τον Ιανουάριο κατέγραψε η Πορτογαλία (22,52 λεπτά), το Λουξεμβούργο (21,42 λεπτά) και η Μαδρίτη (20,69 λεπτά).
Οι επιδοτήσεις είναι αυτές που ρίχνουν την τιμή στον καταναλωτή με εκπροσώπους παραγόντων της αγοράς να επισημαίνουν ότι όσο το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού επιβαρύνεται με υπερβολική φορολόγηση όπως τα 10 ευρώ/MWhστο φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή, η ελληνική χονδρική αγορά θα παραμένει ακριβή και θα χρειάζονται υψηλές επιδοτήσεις για τη συγκράτηση των λιανικών τιμών.