Αποκοπές ρεύματος: 43.000 σε 30 ημέρες

Αποκοπές ρεύματος: 43.000 σε 30 ημέρες
Παρασκευή, 10/02/2023 - 07:17

Η αδυναμία νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς ρεύματος οδηγούν σε αποκοπές ρεύματος.

Εν μέσω χειμώνα και ενεργειακής κρίσης συνεχίζονται οι αποκοπές ρεύματος, καθώς μόνο για το μήνα Ιανουάριο έγιναν 43.000. Αριθμός μεγαλύτερος από το μέσο όρο των προηγούμενων μηνών. Το 2022 έγιναν 430.000 αποκοπές ρεύματος σύμφωνα με πληροφορίες.

Η αδυναμία νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς ρεύματος έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στις αποπληρωμές, αλλά και στην εκτόξευση παλαιότερων χρεών. Όπως είχαμε αναφέρει στο iEnergeia.gr πρόσφατα η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει και σε μείωση της ζήτησης ενέργειας. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ κατά 13,43% μειώθηκε η συνολική ζήτηση τον μήνα Δεκέμβριο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (2021).Η μεγαλύτερη μείωση προέρχεται από το δίκτυο (-15,6%). Κατά 1,5% μειώθηκε η ζήτηση στους πελάτες υψηλής τάσης. Η συνολική ζήτηση συνεχίζει να καταγράφει μια πτώση από τον περασμένο Ιούνιο(11,78%), -13,17% τον Ιούλιο.

Τα δεδομένα αλλάζουν μήνα το μήνα καθώς δεν παρατηρείται κάποια σταθεροποίηση των τιμών στην χονδρική αγορά. Παρόλα αυτά καταγράφεται μείωση της λιανικής τιμής κατά 7% στην Ελλάδα, λόγω μειώσεων στους ενεργειακούς φόρους, σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό δείκτη HEPI (Household Energy Price Index).Όπως αναφέρεται σε έκδοση του HEPI «τον Ιανουάριο, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασαν μείωση γενικά, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε σχέση με την αυξητική τάση που παρατηρήθηκε από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022. Οι τιμές παρέμειναν σταθερές σε ορισμένες πρωτεύουσες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η μείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος αποδόθηκε κυρίως σε γενική συγκράτηση στη χονδρική αγορά, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών που οδήγησαν σε πτώση της ζήτησης και αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές».