Οι συζητήσεις για τη συμφωνία εξαγοράς των περιουσιακών στοιχείων ιταλικής Enel στη Ρουμανία συνεχίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν οι υπογραφές να είναι απλά θέμα χρόνου.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν ρουμάνικα Μέσα η συνολική αποτίμηση ανέρχεται σε 1,9 δισ. ευρώ και το τίμημα εξαγοράς σε 1,3 δισ. ευρώ με την ανάληψη των δανειακών υποχρεώσεων 600 εκατ. ευρώ. H ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά με ένα συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων και δανεισμού. Η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω κοινοπρακτικού δανείου για το οποίο η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τις συστημικές Τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική). Το ύψος του συζητούμενου δανείου κινείται στο επίπεδο των 800 εκατ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς η ΔΕΗ αποκτάει καθετοποιημένη παρουσία στην αγορά της Ρουμανίας και ενισχύει τη θέση της στην ενιαία περιφερειακή αγορά της Ν.Α. Ευρώπης και κυρίως στον άξονα Ρουμανίας- Βουλγαρίας- Ελλάδας.
Οι εταιρείες ενέργειας που αποκτά στη Ρουμανία η ΔΕΗ ηλεκτροδοτούν περί τα 3 εκατομμύρια πελάτες, ενώ η ελληνική εταιρεία γίνεται κάτοχος σημαντικών έργων ΑΠΕ και δικτύου διανομής.
Τα EBITDA της Enel Romania σε επίπεδο ομίλου ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ και αντίστοιχη θα είναι η συνεισφορά που αναμένει η ΔΕΗ στα αποτελέσματά της από την εξαγορά. Στο 9μηνο 2022 η δραστηριότητα της ENEL σε Ρουμανία εμφάνισε ζημιογόνα EBITDA (26 εκατ. ευρώ), λόγω των υψηλών ζημιών σε προμήθεια (ζημιές EBITDA 137 εκατ. ευρώ). Το 2020, που ήταν η τελευταία χρονιά πριν την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, η ρουμανική δραστηριότητα της ENEL παρήγαγε EBITDA 310 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ, τα 83 εκατ. ευρώ από τη διανομή και τα υπόλοιπα από την προμήθεια ρεύματος.
Η πώληση των ρουμανικών δραστηριοτήτων αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Enel να μειώσει το καθαρό χρέος της στα 51-52 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, από το ανώτατο όριο σχεδόν 70 δισεκατομμυρίων ευρώ που έφτασε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στη Ρουμανία, η Enel είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στον ενεργειακό τομέα, με δραστηριότητες στον τομέα διανομής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, από το 2005. Οι εταιρείες E-Distribution λειτουργούν δίκτυα μήκους συνολικά περίπου 128.000 χιλιόμετρα σε τρεις σημαντικές περιοχές της χώρας (Muntenia Sud - συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου, του Banat και της Dobrogea) και καλύπτει το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς διανομής.