Σημαντικές προκλήσεις θέτει για τον ΑΔΜΗΕ η περίοδος που ήδη διανύουμε, με τη μείωση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, σε συνδυασμό με την υψηλή διείσδυση των ΑΠΕ. Μάλιστα, το πρόβλημα θα κορυφωθεί μέσα στις γιορτές του Πάσχα εγκυμονώντας ακόμη και κίνδυνο για μπλακ-άουτ. O αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης εξηγεί τους λόγους που το ηλεκτρικό σύστημα έχει φτάσει στα όριά του.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαζική διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος, ιδιαίτερα την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, όταν παρατηρείται ο συνδυασμός χαμηλής ζήτησης και υψηλής παραγωγής.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή» σήμερα, ο κ. Μάργαρης επισημαίνει επίσης πως το πρόβλημα έχει τρεις διαστάσεις:
Αυτή η περίοδος είναι χαμηλής ζήτησης. Έτσι, οι ΑΠΕ παράγουν 70%-80% του φορτίου. Αν όμως -για παράδειγμα λόγω καιρικών συνθηκών- ξαφνικά πέσει απότομα η παραγωγή τους, δεν μπορείς να βάλεις άμεσα σε λειτουργία τις συμβατικές μονάδες. Άρα είναι αυξημένος ο κίνδυνος μπλακ άουτ σε μια τέτοια περίπτωση. Κάποιες γραμμές θα τεθούν εκτός και θα υπάρχει συσκότιση σε ορισμένες περιοχές.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, όταν οι ΑΠΕ αυξάνονται, ανεβαίνουν και οι τάσεις του συστήματος στα 400 KV. Αυτό για την ώρα αντιμετωπίζεται βγάζοντας κάποιες γραμμές εκτός, όμως η διαχείριση αυτή έχει φτάσει στα όριά της τον τελευταίο καιρό.
Τέλος, ο ίδιος υπογραμμίζει πως η υψηλή παραγωγή ΑΠΕ -κυρίως φωτοβολταϊκών- είναι συνδεδεμένη με τον ΔΕΔΔΗΕ. Όμως, ο ΔΕΔΔΗΕ δεν «βλέπει» τα έργα ισχύος πολλών χιλιάδων μεγαβάτ γιατί δεν έχει σύστημα ελέγχου. Έτσι, υπάρχουν προβλήματα ευστάθειας.
Χαρακτηριστικές για το μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες ο ΑΔΜΗΕ ήταν οι σχετικές αναφορές του αντιπροέδρου του Διαχειριστή, Ιωάννη Μάργαρη, στο 4ο Power & Gas Forum. «Η λειτουργία μας κινείται στα όρια», σημείωσε περιγράφοντας τις περιόδους που συνδυάζονται τα χαμηλά φορτία με τις υψηλές διεισδύσεις ΑΠΕ, προσθέτοντας καθώς το πρόβλημα θα οξύνεται όσο πλησιάζουμε στις γιορτές, «το Πάσχα θα είναι μεγάλη δοκιμασία».
Όπως πρόσθεσε, μία παρενέργεια από αυτόν τον συνδυασμό είναι οι ιδιαίτερα υψηλές τάσεις που αναπτύσσονται – φαινόμενο όχι μόνο του ελληνικού συστήματος αλλά πολλών περιοχών του Ευρωπαϊκού συστήματος από την μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ και τη μαζική απόσυρση συμβατικών μονάδων.