Η μείωση των τιμών στη χονδρική αγορά ρεύματος και κατ’ επέκταση στη λιανική είχε ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 6,4% τον περασμένο μήνα από 6,1% τον Φεβρουάριο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ηλεκτρισμό οι τιμές μειώθηκαν κατά 25,8%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22,1% και στα καύσιμα και λιπαντικά κατά (7,2%). Αντίθετα, αυξήθηκαν σε στερεά καύσιμα (24%), υγραέριο (16,4%) και φυσικό αέριο (9,2%).
Η μεσοσταθμική τιμή χονδρικής καταγράφει πτώση για τρεις συνεχόμενους μήνες ενώ σε πτωτική τροχιά είναι και η κατανάλωση ενέργειας βοηθούντος του καιρού.
Συγκεκριμένα η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο, με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΑΔΜΗΕ, διαμορφώθηκε σε 133,761 ευρώ/MWh, από 168,606ευρώ/MWhτο Φεβρουάριο και 209,558ευρώ/MWh τον Ιανουάριο.
Οι τιμές αυτές φορούν το σύνολο του χονδρεμπορικού κόστους που καταβάλλουν οι προμηθευτές για την αγορά ενέργειας, καθώς συμπεριλαμβάνονται σε αυτές και τα κόστη προσαυξήσεων (κόστος Αγοράς Εξισορρόπησης και κόστος Αποκλίσεων).
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι τους τρεις πρώτους μήνες του έτους πτωτικά κινήθηκε όχι μόνο η αγορά Επόμενης Ημέρας αλλά και η Αγορά Εξισορρόπησης. Έτσι το σύνολο των τριών λογαριασμών προσαυξήσεων για τον Μάρτιο διαμορφώθηκε σε 11,320ευρώ/MWh, από 12,653ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο και 18,151ευρώ/MWh, τον Ιανουάριο.
Σε ότι αφορά την πορεία της ζήτησης είναι συνεχώς πτωτική από την αρχή του έτους αφού τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε σε 4.144.707MWh, τον Φεβρουάριο μειώθηκε σε 3.999.964MWh και τον Μάρτιο μειώθηκε ακόμη περισσότερο στις 3.908.958MWh.
Η συνεχής πτώση της ζήτησης σε συνδυασμό με την αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα καθώς και τις υψηλές εισαγωγές, όπως είναι γνωστό προβληματίζει τον ΑΔΜΗΕ σε ότι αφορά την ευστάθεια του συστήματος, με την περίοδο των αργιών του Πάσχα, όπου αναμένεται πτώση της ζήτησης, κρίσιμη. Επί του παρόντος η όλη κατάσταση αντιμετωπίζεται με προσεκτική διαχείριση αλλά και συνεργασία μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να γίνονται οι αναγκαίες περικοπές τόσο στις ΑΠΕ όσο και στις εισαγωγές, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά λειτουργούν ως παράγοντες εξισορρόπησης.
Το φαινόμενο σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται παροδικό καθώς πλέον το ηλεκτρικό σύστημα έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο αυξημένου ρόλου των ΑΠΕ.
Πάντως η μείωση της κατανάλωσης κυρίως ως αποτέλεσμα των καλών καιρικών συνθηκών έχει ως αποτέλεσμα να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα και χωρίς να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός περικοπής της ζήτησης έναντι αμοιβής από τη βιομηχανία.