Η ρήτρα αναπροσαρμογής καθώς και όλες οι άλλες παρεμβάσεις τόσο στη λιανική αγορά ενέργειας όσο και στη χονδρική παρατείνονται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 με την υπουργική απόφαση που υπέγραψαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Με την απόφαση παρατείνονται όλες οι θεσμικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα ο Μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών που εφαρμόζεται από τον Ιούλιο 2022, έχοντας ήδη συνεισφέρει πάνω από €3,25 δισ. έως σήμερα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους της αύξησης κόστους για τους καταναλωτές λόγω της ενεργειακής κρίσης, παρατείνεται έως και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023. Παράλληλα στην ίδια Υπουργική Απόφαση προβλέπεται και η παράταση, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2023, της αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας.
Συνεχίζεται με αυτό τον τρόπο και για το μεταβατικό διάστημα ανάδειξης της νέας Κυβέρνησης, που θα προκύψει από την επικείμενη εκλογική διαδικασία, η ενίσχυση του ΤΕΜ μέσω των ποσών που προέρχονται από το μηχανισμό επιβολής πλαφόν στους ηλεκτροπαραγωγούς. Επίσης, διασφαλίζεται μεταβατικά η προσήκουσα ενημέρωση των καταναλωτών, μέσω του μέτρου αναστολής εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια, καθώς οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν και τους επόμενους μήνες να ανακοινώνουν έως την 20ηημέρα του προηγούμενου μήνα τιμολόγησης, τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που θα ισχύουν για τον επόμενο μήνα, τηρώντας τη διαφάνεια και τη δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων για τους καταναλωτές, όπως αναφέρεται σχετικά σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, οι πάροχοι ενέργειας ανακοινώνουν αύριο τα μεσάνυχτα τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα νέα τιμολόγια που θα πληρώσουν οι καταναλωτές τον Ιούνιο θα είναι οριακά χαμηλότερα σε σχέση με τον Μάιο ενώ ήδη οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης για τον Ιούνιο έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων ΡΑΑΕΥ οι τιμές στην Αγορά της Επόμενης Μέρας κινούνται, σε μηνιαία βάση, στα επίπεδα των 116 -118 ευρώ/MWh ελαφρώς μειωμένες από τις αντίστοιχες καταγραφές για τον Απρίλιο.
Πάντως, η τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 19/5/2032 είχε μια μικρή άνοδο της τάξης του 2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Διαμορφώθηκε στα 113,14 ευρώ/MWh με την υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου να διαμορφώνεται στα 145 ευρώ/MWh και το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 88,01 ευρώ/MWh. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 241,73 GWh.
Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 4,1%, το φυσικό αέριο 32,3% τα υδροηλεκτρικά 4,5% οι εισαγωγές 19,6% και οι ανανεώσιμες 35,1%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 4,598 MWh και οι εισαγωγές στις 23,726 MWh.