Με τον ίδιο τρόπο που εκδίδονται σήμερα τα τιμολόγια ρεύματος θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος του έτους με τις αλλαγές να πηγαίνουν τουλάχιστον ένα τρίμηνο αργότερα, την ώρα που ο μηχανισμός λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας οδεύει προς τη λήξη του στο τέλος Σεπτεμβρίου,
Σε μια win win συμφωνία φαίνεται ότι προσανατολίζονται οι εμπλεκόμενοι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δίνει το στίγμα από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων.
«Προσεκτικό μέτρημα, μέγιστη διαφάνεια και αποτελεσματική λειτουργία των θεσμών σε ότι αφορά τις τιμές των ενεργειακών υπηρεσιών καθώς η πολυπλοκότητα της σύγχρονης αγοράς ενέργειας και το ασταθές περιβάλλον, κρύβει κινδύνους με δυνητικά τεράστιο κόστος, που τελικά λειτουργούν εις βάρος του τελικού καταναλωτή» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τη διαφάνεια, όπως και η ΡΑΑΕΥ.
Οι υπηρεσίες της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων είχαν στο προηγούμενο διάστημα διαδοχικές συναντήσεις με όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά για τον τρόπο λειτουργίας της λιανικής αγοράς ενέργειας στην επόμενη ημέρα μετά τη λήξη των μέτρων.
Κοινή συνισταμένη, τόσο του υπουργού όσο και της ΡΑΑΕΥ είναι η διαφάνεια στις συμβάσεις και ο καθορισμός ενός πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις συμβάσεις και τις χρεώσεις. Αλλωστε με έναν τέτοιο τρόπο η Αρχή στις ρυθμιστικές παρεμβάσεις που έθεσε στη διαβούλευση βάζει στο προσκήνιο το θέμα της διαφάνειας. Η παράταση του μηχανισμού έκδοσης τιμολογίων μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς είναι επ’ ωφελεία όλων, καθώς θα υπάρχει το χρονικό περιθώριο να συζητηθούν και να καλυφθούν όλες οι λεπτομέρειες ενώ είναι πολύ πιθανή και η εμπλοκή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αν απαιτηθεί η αλλαγή του Κώδικα Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς απαιτείται υπουργική απόφαση.
Πάντως πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο μηχανισμός που αφορά στο σκέλος της χονδρικής αγοράς θα ανασταλεί ώστε να είναι διαθέσιμος για επανενεργοποίηση εάν υπάρξει νέα μεγάλη έξαρση της ενεργειακής κρίσης ενώ ο μηχανισμός που αφορά τη λιανική αγορά θα παραταθεί έως το τέλος του έτους. Άλλωστε αυτός είναι και ο χρονικός ορίζοντας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη μέλη για να άρουν τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, χωρίς πάντως να έχει λάβει οριστικές κανονιστικές αποφάσεις, αφού δεν έχει εκλείψει η ανησυχία για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης τον χειμώνα που έρχεται.
Σε όλο αυτό το πλαίσιο το βέβαιο είναι ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα θελήσει να αποτρέψει την επαναφορά της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής μέσω της οποίας μεταφερόταν στους τελικούς καταναλωτές το σύνολο των αυξήσεων στην χονδρική αγορά. Η συγκεκριμένη ρήτρα που συμπεριλαμβανόταν στα συμβόλαια προμήθειας πριν την υιοθέτηση του μηχανισμού αντιμετώπισης της κρίσης είχε αναδειχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την επαναφορά της.
Ένα ακόμη πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός μετά την αναστολή του πλαφόν στην αμοιβή των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είναι η εξασφάλιση των κονδυλίων για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών των τελικών καταναλωτών οι οποίες πλέον θα πρέπει να καλύπτονται μόνο από τα έσοδα των δημοπρασιών δικαιωμάτων ρύπων ή από τον προϋπολογισμό.
Υπολογίζεται ότι το σύνολο των εσόδων του μηχανισμού της χονδρικής αγοράς ανήλθαν από την έναρξη εφαρμογής του σε περίπου 3,3 δις ευρώ. Ωστόσο πλέον λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου η απόδοση του μηχανισμού έχει μειωθεί δραστικά. Έτσι τον Ιούνιο συγκεντρώθηκαν 19,5 εκατ. ευρώ όταν οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση φθάνουν τα 24 εκατ. ευρώ.