Ανησυχία για τον κίνδυνο μπλακ άουτ προκαλεί το πρώτο crash test για την ευστάθεια του συστήματος με τον παρατεταμένο καύσωνα. Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης απευθύνει έκκληση στους καταναλωτές για λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τις βραδινές ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 20:00 έως τις 22:00.
Αν και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για την αντοχή του συστήματος με δεδομένο υπάρχει διαθεσιμότητα θερμικής παραγωγής και υδάτων στους ταμιευτήρες των μεγάλων υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ ωστόσο οι αρμόδιοι βρίσκονται υπό τον φόβο έκτακτων γεγονότων, που ενδεχομένως θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτή τη διαθεσιμότητα των επιπλέον 1.000 MW σε σχέση με τον καύσωνα του 2021.
Ο κίνδυνος εντοπίζεται κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες λόγω της απουσίας παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς και ενδεχομένως από αιολικούς εάν επικρατήσουν συνθήκες άπνοιας σε μεγάλο μέρος της χώρας εξ’ ού και η έκκληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ. Επιπλέον απευθύνονται συστάσεις προς τους πολίτες να μεταφέρουν – στο μέτρο του δυνατού- την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές, κατά τις ώρες 14:00-18:00, όταν κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς.
Χθες ο υπουργός και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης και Αλεξάνδρα Σδούκου, πραγματοποίησαν σύσκεψη με στελέχη της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για να δώσουν κατευθύνσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια και «να προσδιοριστούν μέτρα αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από το ΥΠΕΝ τα φορτία κατά τις ημέρες του καύσωνα εκτιμάται ότι θα καλυφθούν χωρίς πρόβλημα αφού οι νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια φθάνουν τα 3000 MW, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταικών συστημάτων αγγίζει τα 5.000 MW. Υπενθυμίζεται ότι το ημερήσιο φορτίο είχε ξεπεράσει τα 11.000 MWστους καύσωνες του 2021.
Ωστόσο η κατάσταση είναι περισσότερο επισφαλής κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω της απουσίας φωτοβολταικών και ενδεχομένως αιολικών. Το νυχτερινό φορτίο του 2021 έφθασε στα 9.300 MW αλλά όπως επισημαίνουν γνώστες του ζητήματος στον φετινό καύσωνα η εικόνα είναι διαφορετική και σαφώς βελτιωμένη. Και αυτό για δύο λόγους:
Πρώτον, γιατί είναι διαθέσιμη η μονάδα της ΔΕΗ Άγιος Δημήτριος 5, ισχύος 300 MW, η οποία το 2021 βρισκόταν σε συντήρηση.
Δεύτερον, είναι διαθέσιμες σε συνθήκες δοκιμαστικής λειτουργίας και οι δυο νέες μονάδες Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ και Άγιος Νικόλαος 2 της Μυτιληναίος. Η εγκατεστημένη ισχύς των δυο μονάδων φθάνει τα 1400 MW.
Εκτιμάται δε ότι ακόμη και αν λόγω της δοκιμαστικής λειτουργίας δώσουν στο σύστημα το μισό της εγκατεστημένης ισχύος τους, δηλαδή 700 MW, μαζί με τη θερμική ισχύ της μονάδας της ΔΕΗ Αγιος Δημήτριος 5, εξασφαλίζονται 1000 MW θερμικής ισχύος περισσότερα σε σχέση με το 2021.
Επιπλέον δεν φαίνεται να υπάρχουν ζητήματα στη λειτουργία του συστήματος ή του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης, αν και οι εμπλεκόμενοι είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τις εξελίξεις σε έναν επόμενο καύσωνα ή σε ενδεχόμενα έκτακτα φαινόμενα όπως πυρκαγιές που θα μπορούσαν να θέσουν εκτός συστήματος περισσότερες από μια μία μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Με αυτά τα δεδομένα οι αρμόδιοι δηλώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αυξημένη, κατά τουλάχιστον 1000 MW, διαθεσιμότητα θερμικής παραγωγής –σε σχέση με το 2021- και η διαθεσιμότητα των υδάτων στους ταμιευτήρες των μεγάλων υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, που είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, θα αποτρέψουν την αστάθεια του συστήματος.