Ο διαχειριστής από τον Οκτώβριο του 2022 είχε ζητήσει την αύξηση του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) λόγω των συνεχών πληθωριστικών πιέσεων και της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, με αίτημα που υπέβαλε προς τη ΡΑΕ και τώρα επανέρχεται. Είχε προηγηθεί τον Ιούνιο του 2022 η πρόθεση του ΑΔΜΗΕ για αναθεώρηση στο επίπεδο του 6,1%, προκαλώντας την αντίδραση του ΑΔΜΗΕ.
Ο διαχειριστής είχε ζητήσει την επανεξέταση του σημαντικού αυτού ζητήματος, καθώς όπως τόνιζε κάθε μέρα καθυστέρησης έχει τεράστιο κόστος για τον ΑΔΜΗΕ, αναφέροντας ότι η απώλεια εσόδων του Διαχειριστή από τη μη αναθεώρηση του WACC στο 8,51% ανήλθε το 2022 σε 49 εκατ. Ευρώ.
Επεσήμανε μάλιστα πως η συστηματική επιδείνωση των διεθνών οικονομικών δεικτών καθιστά αναγκαία την έκτακτη αναθεώρηση του ρυθμιζόμενου εσόδου (WACC) του ΑΔΜΗΕ, με αύξηση τουλάχιστον στο 8,51% έως το 2025, ενώ εξίσου απαραίτητη εκτιμούσε πως είναι η επίσπευση των αναμενόμενων ρυθμιστικών αποφάσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των ενεργειακών επενδύσεων του Διαχειριστή.
Τελικά όπως όλα δείχνουν το WACC θα κλείσει στο 7,5% με τη ρυθμιστική αρχή αποβλήτων ενέργειας και υδάτων να θέλει να κλείσει την υπόθεση το συντομότερο δυνατό.
Χθες, στη συνέλευση του ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών στελέχη του τόνιζαν πως παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις ο ΑΔΜΗΕ επέδειξε ανθεκτικότητα και αποτέλεσε βασικό πυλώνα για την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια. Κεντρικό στοιχείο στο σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ η υλοποίηση του προγράμματος 5 δισ μέχρι το 2030 και βασική επιδίωξη ο μετασχηματισμός του. Επισημάνθηκε μάλιστα πως τόσο οι νησιωτικές διασυνδέσεις που είναι στη φάση της υλοποίησης, όσο και οι διεθνείς διασυνδέσεις είναι προς όφελος των πολιτών και θα συνεισφέρουν ώστε να υπάρχει καθαρότερο και φθηνότερο ενεργειακό μείγμα. Τέλος εκφράστηκε η αισιοδοξία πως η ΡΑΑΕΥ θα καταλήξει σε μια απόφαση που θα διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον.