Συγκεκριμένα υιοθετήθηκε στόχος για μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 11,7% έως το 2030 και με βάση αναφοράς και σύγκρισης το 2020, όπου η κατανάλωση ενέργειας είχε μειωθεί δραστικά λόγω Covid.
Σημειώνεται ότι ο τρέχων στόχος της ΕΕ είναι η μείωση κατά 32,5% σε σχέση με μία πρόβλεψη βασικού σεναρίου εξοικονόμησης, το οποίο χρονολογείται από το 2007.
Με την Οδηγία που υιοθετήθηκε ο στόχος περικοπής αυξάνεται στο 38%, με βάση το ίδιο σενάριο του 2007.
Η μείωση της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης κατά 11,7% μεταφράζεται σε ανώτατο όριο χρήσης ισοδυνάμου πετρελαίου 763 εκατ. τόνων για όλη την ΕΕ.
Η οδηγία περιλαμβάνει ακόμα ένα εθελοντικό ευρωπαϊκό στόχο για τη μείωση της πρωτογενούς χρήσης ενέργειας στα 993 εκατ mtoe το 2030, έναντι 1.236 mtoe το 2020
Από εδώ και πέρα, κάθε χώρα μέλος οφείλει να συμβάλει στην επίτευξη του συνολικού ευρωπαϊκού στόχους, μέσω μίας εθελοντικής δέσμευσης που θα πρέπει να αποτυπωθεί στα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα. Τα επικαιροποιημένα αυτά σχέδια θα πρέπει να κατατεθούν στις Βρυξέλλες το 2024.
Η Κομισιόν θα αξιολογήσει αν η συνεισφορά της κάθε χώρας είναι αρκετή για να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος. Αν εντοπιστούν αποκλίσεις, τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υπολογίσει την απαιτούμενη συνεισφορά κάθε χώρας.
Επίσης, οι χώρες- μέλη θα υποχρεωθούν να πετυχαίνουν αυξανόμενους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας κάθε χρόνο από το 2024 ως το 2030, φθάνοντας στις 31/12/30 στο 1,9% ετησίως. Μάλιστα, η εξοικονόμηση αυτή θα πρέπει να φαίνεται ότι είναι επιπρόσθετη σε όποια άλλη εξοικονόμηση ενέργειας θα γινόταν έτσι και αλλιώς, χωρίς την υποχρέωση.
Πάντως για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο μέσω της νέας οδηγίας που πήρε το πράσινο φως χθες από το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ συγκεντρώσε κάποιες αντιρρήσεις χωρών μελών εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση του κόστους της πολιτικής αυτής.
Τρεις χώρες, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Φιλανδία ψήφισαν κατά και τέσσερις απείχαν (Βέλγιο, Λετονία, Πορτογαλία και Σλοβενία). Η οδηγία σύντομα θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και 20 ημέρες μετά τη δημοσίευσή της, τίθεται σε ισχύ. Οι χώρες- μέλη έχουν προθεσμία 2 ετών για να την ενσωματώσουν στο εθνικό τους δίκαιο.