Ευρωβαρόμετρο: Οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν μέτρα για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να υιοθετήσουν καθαρές μορφές ενέργειας

Ευρωβαρόμετρο: Οι Ευρωπαίοι λαμβάνουν μέτρα για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να υιοθετήσουν καθαρές μορφές ενέργειας
Τετάρτη, 25/09/2024 - 10:06

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες, οι Ευρωπαίοι πολίτες υποστηρίζουν την ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ την τελευταία πενταετία.

Όσον αφορά το μέλλον, τάσσονται υπέρ του καλύτερου συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ και της καταβολής μεγαλύτερων προσπαθειών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο ώστε οι τιμές της ενέργειας να καταστούν πιο προσιτές, καθώς συνεχίζεται η μετάβασή μας σε καθαρές μορφές ενέργειας και μεριμνούμε για την ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η μεγάλη πλειονότητα όσων απάντησαν (77%) πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει ισχυρότερο συντονιστικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας, ανάλογα με τις περιστάσεις.

Το 79% όσων απάντησαν πιστεύει ότι οι στόχοι μας για το κλίμα θα δώσουν ώθηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και ότι θα προσελκύσουν επενδύσεις καθαρής ενέργειας. Το 76% πιστεύει ότι η πολιτική μας θα μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας και το 69% ότι θα μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Όταν τους ζητήθηκε να αναφέρουν πολιτικές της ΕΕ της τελευταίας πενταετίας που είχαν προστιθέμενη αξία για τα κράτη μέλη, το 35% ανέφεραν τη στήριξη για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 27% δήλωσε ότι η ΕΕ έχει προσδώσει προστιθέμενη αξία επενδύοντας σε καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες. Επιπλέον, το 25% δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει συμβάλει ώστε οι τιμές της ενέργειας να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτές, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι η ΕΕ διεύρυνε τις επιλογές των καταναλωτών όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό (24%) και τα προϊόντα χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (18%). Όταν ερωτήθηκαν ειδικότερα για το ευρωπαϊκό ενεργειακό σήμα, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (75%) δήλωσαν ότι επηρέασε την επιλογή τους για την αγορά συσκευής κατά την τελευταία πενταετία.

Πάνω από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (77%) ανέφεραν ότι έχουν αναλάβει προσωπικές πρωτοβουλίες, αλλάζοντας σημαντικά τις συνήθειές τους ώστε να καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια στο σπίτι κατά την τελευταία πενταετία. Από τις συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τα μέτρα που έχουν λάβει οι πολίτες προκύπτει ότι το κύμα ανακαινίσεων που δρομολόγησε η Επιτροπή έχει επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Όσον αφορά το μέλλον, όταν τους ζητήθηκε να επιλέξουν από έναν κατάλογο μέτρα για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας, η πλειονότητα ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να παροτρύνει τα κράτη μέλη να εστιάσουν σε μέτρα που θα βοηθήσουν τα νοικοκυριά που είναι αντιμέτωπα με ενεργειακή φτώχεια (53%), θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας (50%) ή θα βοηθήσουν τους πολίτες να παράγουν ή να καταναλώνουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (50%).