Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως σε δεκάδες υποσταθμούς το όριο βραχυκύκλωσης έχει εξαντληθεί ή είναι κοντά στα να εξαντληθεί. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Το ρεύμα βραχυκυκλώματος είναι επιβλαβές διότι υπερθερμαίνει και παράγει μια δύναμη ηλεκτροδυναμικής αλληλεπίδρασης που μπορεί να καταστρέψει ή να καταστρέψει τον εξοπλισμό.
Υποσταθμοί σε Μαρκόπουλο Αττικής, Ασπρόπυργο, Αγίους Θεοδώρους , Κοζάνη, Αμύνταιο, Καστοριά, Βέροια, Σίνδο Θεσσαλονίκης, Δράμα, Κομοτηνή, Στεφανοβίκειο, Αλμυρο, Μεγαλόπολη, Αμφιλοχία, Πρέβεζα και Άρτα συγκαταλέγονται σε αυτούς που είναι στα «κόκκινα» σε σχέση με το όριο βραχυκύκλωσης.
Αν ο ΔΕΔΔΗΕ δεν επενδύσει σύντομα σε νέο εξοπλισμό και υποδομές και δεν προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων έργων αναβάθμισης σε υποσταθμούς και στις γραμμές, τότε και η επισφάλεια του δικτύου θα αυξηθεί και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παγώσουν.
Αυτό διότι ήδη το «φτωχό» σε δυναμική δίκτυο δεν επιτρέπει να συνδεθούν νέα project’s τα οποία μάλιστα χρηματοδοτούνται και από επιδοτούμενα προγράμματα. Ενδεικτική είναι η αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να σηκώσει ακόμη και συστήματα αυτοκατανάλωσης με μηδενική έγχυση, που διαθέτουν μπαταρία αποθήκευσης, τα οποία ανήκουν σε μικρές και μεσαίες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Γιατί αυτά δεν προχωρούν; Διότι αν και η ενέργεια που παράγουν στις εγκαταστάσεις τους την καταναλώνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει ο μετασχηματιστής εάν ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα ενέργειας φύγει προς το δίκτυο χωρίς να γίνει αντιληπτό!
Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Να διαψεύδονται οι προσδοκίες των εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων για μείωση του ενεργειακού κόστους και επενδύσεις μεγάλου ύψους να κινδυνεύουν να απαξιωθούν.