Η ΕΕ επιδιώκει να μεταρρυθμίσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να αποφύγει την επανάληψη της περσινής ενεργειακής κρίσης, η οποία έπληξε τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες με την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ωστόσο, ένα μέρος της μεταρρύθμισης που αφορά τις κρατικές ενισχύσεις προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με τη μορφή συμβάσεων σταθερής τιμής θα μπορούσε να καταργηθεί εντελώς λόγω διαφωνιών μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας - των μεγαλύτερων οικονομιών της ΕΕ - σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα δαπανηθούν τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από τις συμβάσεις αυτές.
Η Γαλλία επιδιώκει να επιδοτήσει τους μεγάλους παραγωγούς πυρηνικής ενέργειας, ενώ η Γερμανία και άλλα μέλη της ΕΕ αντιτίθενται, λέγοντας ότι τέτοιες επιδοτήσεις θα στρεβλώσουν τον ανταγωνισμό και θα ωφελήσουν τους Γάλλους παραγωγούς ενέργειας.
Το σχέδιο συμβιβασμού που είδε το Reuters περιλαμβάνει τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης για την κατάργηση αυτών των κανόνων, σε μια πρώτη τέτοια πρόταση από τότε που οι χώρες της ΕΕ άρχισαν να συζητούν τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τον Μάρτιο πρόταση για την αναθεώρηση των κανόνων για τον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και για τη βελτίωση της προστασίας της ΕΕ από τη χειραγώγηση της αγοράς στη χονδρική αγορά ενέργειας.
Η Επιτροπή αναφέρει ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς αποσκοπεί στο να καταστήσει την αγορά ενέργειας της ΕΕ πιο ανθεκτική και να καταστήσει τους λογαριασμούς ενέργειας των ευρωπαίων καταναλωτών και επιχειρήσεων πιο ανεξάρτητους από τη βραχυπρόθεσμη τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά.
Ο νέος σχεδιασμός της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ θα επιταχύνει την έξαρση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη σταδιακή κατάργηση του φυσικού αερίου, θα καταστήσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών λιγότερο εξαρτημένους από τις ευμετάβλητες τιμές των ορυκτών καυσίμων, θα προστατεύσει καλύτερα τους καταναλωτές από μελλοντικές αιχμές τιμών και πιθανή χειραγώγηση της αγοράς και θα καταστήσει τη βιομηχανία της ΕΕ καθαρή και πιο ανταγωνιστική, αναφέρει η Επιτροπή.
Η μεταρρύθμιση της αγοράς αναμένεται να ψηφιστεί αργότερα εντός του έτους, ενώ οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν στις 17 Οκτωβρίου για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μεταρρύθμιση μεταξύ των κρατών μελών.