Με τα αποθέματα των ταμιευτήρων των υδροηλεκτρικών στην Ελλάδα να βρίσκονται στο 61% αυτή τη στιγμή, το 1/6 περίπου της ζήτησης καλύπτεται από αυτά. Η ζήτηση είναι ασφαλώς περιορισμένη και κινείται καθημερινά περίπου στις 60.000 MW.
Οι βροχές των τελευταίων ημερών διατήρησαν την υδροηλεκτρική παραγωγή αυξημένη, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες στα Βαλκάνια δεν κατέγραψαν μείωση της υδροηλεκτρικής παραγωγής. Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Κρεμαστών διατηρούσε χθες των πρώτη θέση σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας από τους συνολικά 17 σταθμούς.
Υπενθυμίζεται, πως τον Σεπτέμβριο τα υδροηλεκτρικά ξεπέρασαν την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, ο οποίος για αρκετές ημέρες μέσα στο μήνα έμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ κάποιες ήταν μηδενική η συμμετοχή του. σε ό,τι αφορά τα κατανομή στο ενεργειακό μείγμα. Τον προηγούμενο μήνα το 37% της παραγόμενης ενέργειας προερχόταν από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 35% από φυσικό αέριο και το 7% από τις υδροηλεκτρικές μονάδες.
Η θερμική παραγωγή διαμορφώθηκε χθες στις 34.000 MW, με τα περισσότερα λιγνιτικά εργοστάσια πλην της Πτολεμαΐδα 5 να βρίσκονται εκτός λειτουργίας. Επομένως τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της θερμικής παραγωγής. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το GreenTank (Τάσεις στην κατανάλωση & τις εισαγωγές ορυκτού αερίου – Σεπτέμβριος 2023). Συνολικά για τους πρώτους εννιά μήνες του 2023 η κατανάλωση αερίου ήταν 38.1 ΤWh, μειωμένη σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας κατά 6.22 TWh (ή -14%) και ακόμα περισσότερο σε σχέση με το ενιάμηνο του 2022 (-6.93 TWh ή -15.4%). Ήταν η δεύτερη χαμηλότερη κατανάλωση συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο των πέντε προηγούμενων ετών, μετά το ενιάμηνο του 2018 (35.39 ΤWh).