Η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία έναντι 1,24 δισ. ευρώ, 20 εκατ. ευρώ φθηνότερα σε σχέση με το τίμημα των 1,26 δισ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί αρχικά, ενώ μαζί με την απόκτηση της Enel Romania προχώρησε και στην απόκτηση συμμετοχών της ρουμανικής Fondul Proprietatea SA έναντι 130 εκατ. ευρώ.
Η όλη συναλλαγή απαίτησε 230 ημέρες για να ολοκληρωθεί από την υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας και το τίμημα ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ.
Η μικρή μείωση του τελικού τιμήματος στα 1,24 δισ. ευρώ σχετίζεται με αναπροσαρμογές που έγιναν βάσει της μελλοντικής αύξησης της αξίας των δραστηριοτήτων της εμπορίας στην Ρουμανία.
Η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά μέσω συνδυασμού δανειακών και ιδίων κεφαλαίων της, εκ των οποίων ποσό ύψους 800 εκατ. ευρώ θα προέλθει από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους 485 εκατ. ευρώ και διάρκειας πέντε ετών από ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου γέφυρας ύψους 315 εκατ. ευρώ από διεθνείς τράπεζες.
Η εξαγορά αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ
Η εξαγορά αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης), και δραστηριοτήτων διανομής και εμπορίας που κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά.
Η Enel Ρουμανίας διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 600 MW και έχει επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης. Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου η εταιρεία έχει 3,1 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο Βουκουρέστι, μακράν η πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας. Διανέμει ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) αυξάνεται σε περίπου 4,4GW. Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής αυξάνεται κατά 40%. Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό "πράσινου EBITDA" στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.
Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως μαζί με το deal της Enel Romania η ΔΕΗ ολοκληρώνει και την απόκτηση συμμετοχών της ρουμανικής Fondul Proprietatea SA τις οποίες εξαγοράζει έναντι 130 εκατ. ευρώ.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης υπέγραψε προ εξαμήνου συμφωνία με το ρουμανικό fund Fondul Proprietatea για την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχει η Fondul στις εταιρείες E-Distributie Muntenia S.A. (12%), Enel Energie Muntenia S.A. (12%), E-Distributie Dobrogea S.A. (24,1%), E-Distributie Banat S.A. (24,1%), και Enel Energie S.A. (12%. Η ολοκλήρωση της πώλησης με βάση την συμφωνία με την Fondul υπόκειτοo μεταξύ άλλων και στην ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ της Enel και της ΔΕΗ. Η ολοκλήρωση της πρώτης συμφωνίας οδήγησε και στην ολοκλήρωση και της δεύτερης.