Με «αγκάθι» το πράσινο τιμολόγιο αλλά και τις ρυθμίσεις για τους στρατηγικούς καταναλωτές αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση των ιδιωτών προμηθευτών με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) θα αποτελέσει το νέο καθεστώς στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά την κατάργηση των επιδοτήσεων.
Οι ρυθμίσεις του υπουργείου με τη νομοθέτηση του ειδικού τιμολογίου ρεύματος, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους ιδιώτες προμηθευτές που κάνουν λόγο για στρέβλωση ανταγωνισμού. Στο τιμολόγιο αυτό θα μεταπέσουν όσοι καταναλωτές δεν έχουν σύμβαση με τους προμηθευτές, οι οποίοι ξεπερνούν το 1 εκατ. και είναι κατά κύριο λόγο πελάτες της ΔΕΗ, αλλά και όλοι όσοι -ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι σύμβαση με πάροχο-δεν επιλέξουν ένα από τα νέα τιμολόγια που θα παρέχονται από τον Ιανουάριο του 2024.
Οι λεπτομέρειες του τιμολογίου θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση όπως και ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα προσδιορίζεται η τιμή, εγείροντας ερωτηματικά για τη συχνότητα αλλαγής των συντελεστών που θα προσθέτουν στο μαθηματικό τύπο οι ίδιοι οι προμηθευτές. Σύμφωνα με κύκλους τους αγοράς αν ισχύσει το εξάμηνο, όπως αναφέρουν πληροφορίες το ΥΠΕΝ, οι προμηθευτές θεωρούν ότι θα οδηγήσει σε λειτουργία του ανταγωνισμού ανά εξάμηνο και αντιπροτείνουν οι αλλαγές των συντελεστών να μπορούν να γίνουν κάθε μήνα.
Η ρύθμιση του ΥΠΕΝ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αγορά εκτός από το θέμα του μαθηματικού τύπου και από το γεγονός ότι σε αυτό θα μεταπέσουν όσοι δεν επιλέξουν νέο προιόν από τους παρόχους. Εκτιμάται, όπως υποστηρίζουν κύκλοι των προμηθευτών, ότι με αυτόν τον τρόπο κατά μια έννοια καταργούνται οι συμβάσεις ενώ θα ήταν τελείως διαφορετικό αν δεν ίσχυε αυτό και υποχρέωνε τις εταιρείες να παρέχουν άλλη μια κατηγορία τιμολογίων, δηλαδή το πράσινο τιμολόγιο. Από την άλλη πλευρά ο υπουργός, όπως είπε και κατά την παρουσίαση του νέου τιμολογίου στη Βουλή, αν δεν προχωρούσε σε αυτή τη ρύθμιση θα έπρεπ οι προμηθευτές να διαλέξουν τιμολόγιο για λογαριασμό των καταναλωτών που δεν θα διάλεγαν ποιο τιμολόγιο θα πάρουν. «Εκεί, όσο καλής προθέσεως και να είναι οι προμηθευτές, υπάρχει μια εγγενής σύγκρουση συμφερόντων, την οποία θεωρήσαμε ότι πρέπει να αποφύγουμε» είπε ο κ. Σκυλακάκης. Ωστόσο κύκλοι των προμηθευτών κάνουν λόγο για υπερρύθμιση της αγοράς με κάποιους εξ αυτών να εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να προσφύγουν επικαλούμενοι απουσία συνθηκών ανταγωνισμού.
Το δεύτερο σημείο «τριβής» μεταξύ προμηθευτών και ΥΠΕΝ είναι η η αλλαγή του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας το οποίο αφορά το καθεστώς μετακίνησης των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο, εφόσον έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή για τέταρτη φορά εφόσον υπάρχουν οφειλές ώστε να μην περιορίζεται η ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών αλλά και να μην συσσωρεύονται υπέρογκες οφειλές στους προμηθευτές.
Από την πλευρά τους οι εταιρείες προμήθειας θεωρούν ότι η ρύθμιση αυτή δεν λύνει το πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά απλώς το περιορίζει σε τρεις προμηθευτές. Αντιπροτείνουν τη λύση που είχε υιοθετηθεί από τη ΡΑΑΕΥ και είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα υποβολής αιτήματος αποκοπής σε βάρος του κακοπληρωτή καταναλωτή, έχει τόσο ο προηγούμενος όσο και ο νυν πάροχος εφόσον δεν τηρείται η ρύθμιση αποπληρωμής των παλαιών οφειλών. Τέλος σε ότι αφορά την καθολική υπηρεσία οι προμηθευτές θεωρούν ότι δεν θα πρέπει οι καταναλωτές να μένουν επ΄άπειρο σε αυτό το καθεστώς αλλά να προβλέπεται διαδικασία εξόδου. Όπως λένε χαρακτηριστικά μπορεί οι τιμή του ρεύματος να είναι ακριβότερη στην Καθολική Υπηρεσία αλλά αν δεν πληρώνεται ποτέ χωρίς καμία συνέπεια για τον καταναλωτή τότε δεν έχει κανέναν νόημα.