Μπορεί η ΡΑΑΕΥ να προσδιορίσει μεταξύ των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου και το «δυναμικό» πορτοκαλί τιμολόγιο που αφορά στην έξυπνη τηλεμέτρηση ωστόσο για τους απλούς οικιακούς καταναλωτές θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμη για να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρέχει ο έξυπνος μετρητής.
Εως το τέλος του 2024 το 55% της καταναλισκόμενης ενέργειας στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα θα είναι τηλεμετρούμενη, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, κ. Τάσος Μάνος προσθέτοντας ότι στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να έχουν όλοι οι καταναλωτές έναν έξυπνο μετρητή έως το 2030.
Άλλωστε το 55% της καταναλισκόμενης που σύμφωνα με τον κ. Μάνο θα είναι τηλεμετρούμενη έως το τέλος του 2024 αφορά επιχειρηματικούς καταναλωτές της Μέσης και Υψηλής Τάσης και ελάχιστους οικιακούς καταναλωτές που έχουν ήδη εγκαταστήσει φωτοβολταικά ή άλλα σύγχρονα συστήματα θέρμανσης και ψύξης.
«Κλειδί» για να έχει κάθε καταναλωτής έως το 2030 έξυπνο μετρητή είναι ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ μέσω του οποίου θα επιλεγεί η εταιρεία που θα κάνει το rollout με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.
Ο πολύπαθος διαγωνισμός, προκηρύχθηκε για πρώτη φορά το 2016 και το 2022 από τη νέα διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ αποφασίστηκε η προκήρυξη νέου διαγωνισμού αφού ο προηγούμενος είχε μπει στον «πάγο» εν μέσω καταγγελιών και δικαστικών διενέξεων.
Από τότε έχουν περάσει δυο χρόνια και έχει μεσολαβήσει μια ακόμη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από συμμετέχοντα στο διαγωνισμό, που πήγε πίσω τη διαδικασία για αρκετούς μήνες. Η απόφαση του δικαστηρίου δικαίωσε τον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος εκτιμά ότι ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί στις αρχές του 2024.
Στον διαγωνισμό, που διεξάγεται με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, έχουν απομείνει τέσσερα επενδυτικά σχήματα που το επόμενο διάστημα θα υποβάλλουν τεχνικές προτάσεις. Στη συνέχεια αυτές θα αξιολογηθούν για να ακολουθήσουν οι οικονομικές προσφορές. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί τον Ιανουάριο του 2022 ο ανώτατος αριθμός των εταιρειών που θα αναλάβουν το έργο της αποψίλωσης των παλιών ρολογιών και της αντικατάστασης των σύγχρονων ψηφιακών μετρητών είναι τρεις.
Συμμετέχοντες στο διαγωνισμό είναι η αμερικανική ITRON η οποία υπέβαλε φάκελο μέσω της θυγατρικής της ITRON SPAIN, η Elster μέλος του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell, η ελληνική PROTASIS που εκπροσωπεί τη γαλλική Sagemcom και η σλοβενική Iskraemeco, κατασκευαστής μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και συναφών προϊόντων, λογισμικού και υπηρεσιών επικοινωνιών με έδρα τη Σλοβενία.
Πρόσφατα ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στη σύναψη δανείου ύψους 150 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάση του έργου που προβλέπει την αντικατάσταση 3,12 εκατομμυρίων παλαιών μετρητών με έξυπνους μετρητές, ενώ προβλέπεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει με δάνειο ύψους 273 εκ. ευρώ τον Διαχειριστή.Το κόστος αυτού του έργου ανέρχεται στα 546 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για την αντικατάσταση 7,3 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών χαμηλής τάσης εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 1,5 δισεκ. ευρώ. Αν ο διαγωνισμός κατακυρωθεί στις αρχές του έτους αυτό σημαίνει ότι πιθανώς εντός του επομένου έτους θα ξεκινήσει η αντικατάσταση των υφιστάμενων αναλογικών μετρητών και στους απλούς οικιακούς καταναλωτές με βάση το πρόγραμμα που θα εκπονήσει ο ανάδοχος.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που υπεβλήθη πρόσφατα στην Κομισιόν, έως το 2021 είχαν εγκατασταθεί 13.000 έξυπνοι μετρητές σε επιχειρήσεις που τροφοδοτούνται στη Μέση Τάση και 70.000 στη Χαμηλή Τάση, κυρίως σε καταναλωτές με υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2022, εγκαταστάθηκαν 100.000 έξυπνοι μετρητές. Εκτιμάται ότι το 2023 θα αυξηθούν σε 500.000 και μεταξύ 800.000 και 1 εκατομμύριο κάθε χρόνο από το 2024 έως το 2030.