Ανακοινώθηκαν από τους παρόχους οι τιμές που θα ισχύουν για τον Δεκέμβριο με τη μέγιστη τιμή της κιλοβατώρας στα τιμολόγια να φτάνει τα 22,7 λεπτά και η ελάχιστη τα 6,5 λεπτά. Δεν πρόκειται για τις τελικές τιμές. Αυτές θα διαμορφωθούν μετά τις επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει το υπουργείο Ενέργειας. Πάντως, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα παρατηρήθηκαν σε κάποια τιμολόγια παρόχων μειώσεις που άγγιζαν και το 29% και αυξήσεις σε άλλα τιμολόγια παρόχων που ξεπερνούσαν το 50%. Μέσα στον επόμενο μήνα εκτός απροόπτου οι πάροχοι ενέργειας θα πρέπει να αρχίσουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις αλλαγές, με εξαίρεση τους καταναλωτές που έχουν συμβάσεις με σταθερή τιμολόγηση. Εάν οι πολίτες δεν απαντήσουν στις επιστολές που θα στείλουν οι πάροχοι θα μεταπέσουν στο πράσινο τιμολόγιο θα είναι κοινό για όλους τους προμηθευτές. Στους λογαριασμούς κατανάλωσης που αφορούν στο ειδικό κοινό τιμολόγιο, οι προμηθευτές υποχρεούνται να αποτυπώνουν ενιαία την τελική τιμή προμήθειας, ανά μήνα τιμολόγησης, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.
«Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να φτιάξουμε ένα τιμολόγιο όσο πιο κοντά γίνεται στο φθηνότερο, αλλά στο οποίο ο καταναλωτής να γνωρίζει από την αρχή ποια θα είναι η τιμή τον επόμενο μήνα. Και αυτό το τιμολόγιο, να έχει το χαρακτηριστικό ότι θα μπορούν πλέον οι καταναλωτές, ανοίγοντας τη σχετική σελίδα της ΡΑΑΕΥ να συγκρίνουν τις τιμές -σε κάθε λογαριασμό και σε κάθε μήνυμα που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές, θα υπάρχει link, που θα τους πηγαίνει στη σύγκριση των τιμών. Θα βλέπουν ποιος είναι ο φθηνότερος τον μήνα που πέρασε, τον προηγούμενο, τον προ-προηγούμενο κ.λπ. Και έτσι, θα διαμορφώνουν μια εικόνα για το ποιος είναι ο φθηνότερος στην αγορά. Αυτό, δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να φύγουν από αυτό το τιμολόγιο. Μπορούν να φύγουν ανά πάσα στιγμή», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας πρόσφατα στη Βουλή.
Την ίδια ώρα, από τις αρχές του μήνα παρατηρείται διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου κάτω από τα 50 ευρώ ανα μεγαβατώρα που οφείλεται σύμφωνα με αναλυτές στα υψηλά επίπεδα ευρωπαϊκών αποθεμάτων και τις άφθονες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου. Όλα αυτά βέβαια και ενώ παρατηρούνται προβλήματα στον τερματικό σταθμό εξαγωγής LNG του Freeport στο Τέξας.