Η ελληνική βιομηχανία πρέπει και μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ποιοτική απασχόληση, αρκεί να στηριχθεί από την πολιτεία μέσω των μηχανισμών επιδότησης, που προβλέπονται από το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο (Κατευθυντήριες Γραμμές) και εφαρμόζονται ήδη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα όμως είναι αναγκαίο να διατίθενται και οι αναγκαίοι πόροι, κάτι που δεν συμβαίνει στην αντιστάθμιση του κόστους λόγω του CO2, που λείπουν 50 εκατ. ευρώ για το 2022 και 100 εκατ. ευρώ για το 2023.
Τις σχετικές επισημάνσεις έκανε χθες από το βήμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι οι εγχώριες βιομηχανίες δεν είναι ανταγωνιστικές προς τις ευρωπαϊκές απόρροια του γεγονότος ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει χαρακτηριστικά ολιγοπωλίου.
Τα ίδια ζητήματα, με μείζον ζήτημα το ενεργειακό κόστος, απασχόλησαν άλλωστε και την πρόσφατη γενική συνέλευση της ΕΒΙΚΕΝ με την ενεργοβόρο βιομηχανία να ζητά άμεσα την καταβολή των οφειλόμενων για την «αντιστάθμιση» του 2022 και την επιτάχυνση της καταβολής της αντίστοιχης επιδότησης για το 2023.
Τα μέλη της ΕΒΙΚΕΝ, μεταξύ των οποίων πολύ μεγάλες εγχώριες βιομηχανίες όπως η ΣΙΔΕΝΟΡ, η Επίλεκτος, η Χαρτοποιία Φθιώτιδας, η ΤΙΤΑΝ, η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, η ΑΝΟΞΑΛ και η SOVEL, θεωρούν ότι η υπόθεση των πράσινων PPAs είναι χαμένη και ζητούν από την κυβέρνηση να καταβάλει τις επιδοτήσεις που δικαιούται η ελληνική βιομηχανία με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις οποίες λαμβάνουν όλες οι ανταγωνιστικές βιομηχανίες της Ευρώπης.
Έτσι σε κεντρικό αίτημα της ΕΒΙΚΕΝ αναδεικνύεται να διατεθούν από την πολιτεία οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για την κάλυψη του μέτρου της αντιστάθμισης του κόστους λόγω του CO2. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις για το 2022 από τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο της αντιστάθμισης λείπουν 50 εκ ευρώ και από το 2023 επιπλέον 100 εκ ευρώ, τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν το ταχύτερο καθώς τα αντίστοιχα ποσά έχουν ήδη καταβληθεί στις βιομηχανίες της κεντρικής Ευρώπης.
Σε ότι αφορά τα «πράσινα» ΡΡΑs η βιομηχανία ζητεί κατά αρχήν οι μονάδες ΑΠΕ που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς προκειμένου να κλείσουν σταθερή τιμή πώλησης της ενέργειας που θα παράγουν να λαμβάνουν ειδικά κίνητρα προκειμένου να συνάπτουν ΡΡΑs με βιομηχανίες. Μάλιστα όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων το πλεονέκτημα που είχαν οι βιομηχανίες της χώρας όταν επιβλήθηκε η υποχρέωση σε μια μερίδα παραγωγών ΑΠΕ να υπογράψουν πράσινο PPA με βιομηχανίες, επί της ουσίας αναστέλλεται επ’ αόριστο μαζί με την επ΄ αόριστο αναστολή της λήψης όρων σύνδεσης για τις ΑΠΕ της συγκεκριμένης κατηγορίας Β.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης που διεξήχθη κατά τη γενική συνέλευση αφορούσε και τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο ηλεκτρικό σύστημα λόγω της τεράστιας διείσδυσης των ΑΠΕ και της αυξημένης παραγωγής τους η οποία υπερβαίνει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να καταρρέουν οι τιμές ακόμη και σε μηδενικά επίπεδα.
Όπως τόνισε ο κ. Κοντολέων για να αυξηθεί η αύξηση της ζήτησης περνάει και μέσα από την αντικατάσταση του φυσικού αερίου στις βιομηχανίες με ηλεκτρική ενέργεια ή με υδρογόνο ή με έργα CCUS. «Οι επενδύσεις αυτές όμως, δεν μπορούν να ξεκινήσουν όσο οι βιομηχανίες δεν βλέπουν φως στο τούνελ, δηλαδή ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας».
Σε ότι αφορά το demand response (απόκριση στη ζήτηση) σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ δεν υπάρχει επαρκές κίνητρο για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας από τη βιομηχανία στο σύστημα.
Πολλές βιομηχανίες σήμερα δεν λειτουργούν στις ώρες αιχμής 8-10 το πρωί και 18-23 το βράδυ, χωρίς να αμείβονται. Αυτή η λειτουργία δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Η επιλογή τους από τον Διαχειριστή για υπηρεσίες απόκρισης ζήτησης δεν είναι δεδομένη εάν υποθέσουμε ότι αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Υπάρχουν εμπόδια διαδικαστικά και σίγουρα δεν υπάρχει επαρκές κίνητρο για demand response. Θα πρέπει να διασφαλίζεται μια πρόσθετη αμοιβή ώστε να δεσμευτούν για συμμετοχή τους σε demand response σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΕΒΙΚΕΝ στο συνέδριο του ΣΒΕ.