Με υπομονή θα πρέπει να «οπλιστούν» οι καταναλωτές, μέχρι να επιλέξουν τιμολόγιο και μπορεί να μην υπάρχει κάποιος περιορισμός, σε σχέση με την αλλαγή παρόχων, όμως οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι πλέον να αποκωδικοποιούν ένα λογαριασμό. Δεν έφτανε που έπρεπε να γνωρίζουν για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις ή τους φόρους (κάποιο δεν είναι σχετικοί) που επιβαρύνουν ένα λογαριασμό, πλέον θα πρέπει να γνωρίζουν για το μηχανισμό διακύμανσης που προβλέπει το πράσινο τιμολόγιο ή το συντελεστή προσαύξησης (α) που ορίζεται ελεύθερα από τον προμηθευτή.
Πιο συγκεκριμένα για το «πράσινο» τιμολόγιο, η Βασική Τιμή Προμήθειας παραμένει σταθερή κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες. Η Πάγια Χρέωση Προμήθειας και οι εκπτώσεις μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα. Ο προμηθευτής ορίζει περιοχή μη ενεργοποίησης του μηχανισμού διακύμανσης επιλέγοντας άνω όριο (Lu ) και κάτω όριο (Ll ). Ο μηχανισμός διακύμανσης ενεργοποιείται όταν η ΤΕΑΜ-1 δηλαδή η μέση χονδρεμπορική τιμή του προηγούμενου μήνα είναι μικρότερη του κάτω ορίου ή μεγαλύτερη του άνω ορίου. Τα άνω (Lu ) και κάτω (Ll ) όρια επιλέγονται ελεύθερα από τον προμηθευτή. Παρατηρώντας τις τιμές που έχουν ορίσει οι προμηθευτές φαίνεται πως το ανώτατο όριο που έχει η ΔΕΗ ορίσει είναι πιο κοντά στην τιμή εκκαθάρισης (με τα σημερινά δεδομένα). Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οι πολίτες να προσέχουν τη βασική τιμή προμήθειας που αναγράφεται στα τιμολόγια, καθώς και το ποσοστό έκπτωσης που δίνεται. Επίσης, να μην έχει μεγάλη απόκλιση η ΤΕΑ(Τιμή Εκκαθάρισης) από το άνω όριο του μηχανισμού διακύμανσης .
Την αβεβαιότητα που προκαλεί το νέο σύστημα τιμολόγησης υπογράμμισε μιλώντας στο iEnergeia.gr ο ενεργειακός επιθεωρητής κ. Μιχάλης Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως οι πολίτες ουσιαστικά είναι παγιδευμένοι και δεν θα είναι σε θέση στο τέλος του μήνα να επιλέξουν από τη στιγμή που δεν ξέρουν τις τιμές. Οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν με βάση το ενεργειακό προφίλ του σπιτιού τους επισημαίνει, εκτιμώντας πως σε πρώτη φάση θα έπρεπε να επιλέξουν ένα κυμαινόμενο τιμολόγιο με το δεδομένο ότι υπάρχει αποκλιμάκωση των τιμών, «αν δεν έχουμε άλλες αναταραχές στην ευρύτερη περιοχή, και δεν επικρατήσουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Πρέπει οι πολίτες να περιμένουν 1-2 μήνες και μετά να γίνει μια ασφαλής επιλογή».
Υπενθυμίζεται, πως τα κυμαινόμενα τιμολόγια (κίτρινα) διακρίνονται σε αυτά που η τιμή χρέωσης διαμορφώνεται εκ των προτέρων του μήνα κατανάλωσης και σε εκείνα που διαμορφώνεται εκ των υστέρων. Ουσιαστικά σε αυτά τα τιμολόγια θα αναβιώσουν οι παλιοί όροι που ίσχυαν στα τιμολόγια πριν την επιβολή των έκτακτων μέτρων. Δηλαδή θα έχει ρήτρα αναπροσαρμογής. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η ανακοίνωση από τους παρόχους των σταθερών (μπλε) τιμολογίων.
Ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκυλακάκης μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 ανέφερε πως παρότι θα υπάρχει η δυνατότητα να αλλάζουν οι καταναλωτές πάροχο κάθε μήνα, χωρίς καμία κύρωση, εκτίμησε πως αυτή η αλλαγή δεν θα γίνεται στην πράξη, εξηγώντας το λόγο. «Οι αποκλίσεις θα είναι μικρές στις τιμές των παρόχων (π.χ 1-2 ευρώ, διότι θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός). Όσο, λοιπόν, οι αποκλίσεις είναι μικρές, δεν χρειάζεται να αλλάξει ο καταναλωτής πάροχο» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.
Να σημειωθεί πως με βάση την υπουργική απόφαση για το πράσινο τιμολόγιο « η προβολή της αντίρρησης του Καταναλωτή επί της μετάπτωσης στο Ειδικό Τιμολόγιο και της παραμονής στη σύμβαση προμήθειας, η οποία είχε τεθεί σε αναστολή λόγω εφαρμογής του άρθρου 138 του ν. 4951/2022, δύναται να διενεργείται έως την 31η Ιανουαρίου 2024, ακολουθώντας τη διαδικασία προβολής αντίρρησης της παρ. 6 του άρθρου 138Α του ν. 4951/2022».