Πράσινο, κίτρινο και μπλε τιμολόγιο: Τι περιμένουμε το 2024 - Πώς κάνουμε επιλογή

Πράσινο, κίτρινο και μπλε τιμολόγιο: Τι περιμένουμε το 2024 - Πώς κάνουμε επιλογή
Κυριακή, 31/12/2023 - 08:23

Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον βρίσκεται στο μπλε τιμολόγιο ρεύματος, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θα μεταφερθούν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος.

Το 2024 μπαίνει και μαζί τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος. Μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον βρίσκεται στο μπλε τιμολόγιο ρεύματος, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θα μεταφερθούν αυτόματα στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος. Βέβαια μέσα στη χρονιά αναμένεται να υπάρξει έντονη κινητικότητα από τους παρόχους για να μεταφέρουν καταναλωτές στο κίτρινο τιμολόγιο ή στο μπλε τιμολόγιο ρεύματος.

Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι το «πράσινο» τιμολόγιο μπορεί να εκκινήσει το 2024 χαμηλότερα και από τα 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κάτι που επισήμανε χθες και ο αρμόδιος υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης. Ταυτόχρονα το κίτρινο τιμολόγιο ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να κινηθεί χαμηλότερα από το πράσινο.

Τι ισχύει για τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος

Πράσινα τιμολόγια, που θεσπίστηκαν από το υπουργείο. Οι χρεώσεις του πράσινου τιμολογίου θα ανακοινώνονται από κάθε προμηθευτή την 1η του μήνα και θα είναι και εύκολα και άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ τους. Οι ανακοινώσεις των προμηθευτών για τις τιμές με τις οποίες θα κάνει πρεμιέρα το πράσινο τιμολόγιο σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να γίνουν την Πρωτοχρονιά. Δεν αποκλείεται όμως όπως διευκρίνιζαν πηγές του υπουργείου λόγω της αργίας αλλά και του γεγονότος ότι το σύστημα εφαρμόζεται για πρώτη φορά ορισμένοι πάροχοι να ανακοινώσουν τις τιμές έως τις 2-3 Ιανουαρίου.

Μπλε τιμολόγια, με σταθερή τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης (π.χ. ένα χρόνο). Το βασικό πλεονέκτημα του μπλε τιμολογίου είναι ότι ο καταναλωτής προστατεύεται από πιθανή άνοδο των τιμών. Από την άλλη αν οι τιμές υποχωρήσουν, ο καταναλωτής δεν θα επωφεληθεί καθώς η χρέωση του μπλε τιμολογίου θα παραμείνει ίδια.

Κίτρινα τιμολόγια τα οποία είναι κυμαινόμενα και ακολουθούν τη διακύμανση των τιμών στη διεθνή και ελληνική αγορά. Οι χρεώσεις ανακοινώνονται είτε εκ των προτέρων (στην αρχή του μήνα κατανάλωσης) είτε εκ των υστέρων. Οι καταναλωτές που θα τα επιλέξουν, θα έχουν όφελος αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των τιμών ή αντίστροφα θα επιβαρυνθούν αν οι τιμές ανέβουν.

Η μετάβαση από το ένα τιμολόγιο στο άλλο όπως και η αλλαγή προμηθευτή είναι ελεύθερη, χωρίς αποζημίωση για τον προμηθευτή εκτός από όσους έχουν συμβάσεις σταθερής τιμής (μπλε τιμολόγιο) η αποχώρηση από τις οποίες γίνεται με την καταβολή αποζημίωσης για πρόωρη λήξη της σύμβασης.

Αυτό που αλλάζει από 1/1/2024, είναι ότι όλοι οι καταναλωτές που δεν έχουν ήδη σταθερό τιμολόγιο, θα περάσουν στο πράσινο τιμολόγιο το οποίο, όμως οι εταιρείες προμήθειας δεν προτιμούν.

Ο ανταγωνισμός των εταιρειών για το μπλε τιμολόγιο αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στο 2024.

Οι τιμές στο μπλε τιμολόγιο

Το σήμα στο μπλε τιμολόγιο έδωσε η ΔΕΗ, που ανακοίνωσε τιμή 17,9 λεπτά/κιλοβατώρα σταθερά για έναν χρόνο με 5 ευρώ πάγιο, ακολούθησε η Elpedison και ο ΗΡΩΝ με 16,9 λεπτά/κιλοβατώρα, η Protergia με 16,5 λεπτά/κιλοβατώρα και πάγιο 3,5 ευρώ η Ελιν με 14,9 λεπτά/κιλοβατώρα πάγιο 5 ευρώ/μήνα αλλά για αιτήσεις έως 15/01/2024, δώρο τα πάγια τριών μηνών.

Ως το τέλος του χρόνου αναμένονται και άλλες ανακοινώσεις για τα σταθερά τιμολόγια από τις υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας.

Αναλυτικά ανά πάροχο τα «μπλε» τιμολόγια έχουν ως εξής:

-Η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει δύο προϊόντα. Το πρώτο είναι το My Home Enter με πάγιο 5 ευρώ και χρέωση στα 0,179 ευρώ/kWh για την ημέρα και στα 0,169 ευρώ/kWh για τη νύχτα (ώρες κατανάλωσης με το νυχτερινό τιμολόγιο). Το δεύτερο προϊόν της ΔΕΗ είναι το My Home On Line με πάγιο στα 3,5 ευρώ και χρέωση στα 0,175 ευρώ/kWh την ημέρα και στα 0,166 ευρώ/kWh για τη νύχτα (ώρες κατανάλωσης με το νυχτερινό τιμολόγιο).

-Ο ΗΡΩΝ έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα FIX Home. Για 12 μήνες από τη σύναψη του συμβολαίου δίνει χρέωση 0,165 ευρώ/kWh και πάγιο στα 7,5 ευρώ.

-Η Elpedison ανακοίνωσε το πρόγραμμα Elpedison Bright. Για όλο το 2024 οι πελάτες που θα το επιλέξουν θα έχουν σταθερή τιμή στα 0,169 ευρώ/kWh και πάγιο στα 3 ευρώ.

-H Protergia διαθέτει το Οικιακό Value Safe για τους πελάτες της που θέλουν σταθερή χρέωση για 12 μήνες. Η χρέωση είναι στα 0,165 ευρώ/kWh και το πάγιο στα 3 ευρώ.

-Η Ελίν ανακοίνωσε με τη σειρά της δύο προϊόντα σταθερής χρέωσης για 12 μήνες. Πρόκειται για το Power On! Blue Day, με μηνιαίο πάγιο τα 5 ευρώ και την τιμή στα 0,149 ευρώ/kWh. Το δεύτερο προϊόν είναι το πρόγραμμα Power On! Blue Day & Night με το νυχτερινό ρεύμα να χρεώνεται στα 0,139 ευρώ/kWh και την ημέρα η κατανάλωση να είναι στα 0,149 ευρώ/kWh. Για την περίοδο των εορτών και έως τις 15/01/2024, η ελίν κάνει δώρο το πάγιο των τριών πρώτων μηνών.