Ανακοινώθηκαν όλα τα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιανουάριο και πλέον υπάρχει η δυνατότητα σύγκρισης της τιμής ειδικά στο πράσινο τιμολόγιο. Όπως φαίνεται οι διαφορές που προκύπτουν στους μηνιαίους λογαριασμούς είναι της τάξεως των 20-30 ευρώ το μήνα για τις μεσαίες καταναλώσεις, ενώ προφανώς για τις μεγάλες καταναλώσεις οι διαφορές είναι μεγαλύτερες.
Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό με μηναία κατανάλωση 500 κιλοβατώρες: Αν βρίσκεται στον φτηνότερο πάροχο και στο πράσινο τιμολόγιο θα πληρώσει μόνο για ρεύμα περίπου 68 - 70 ευρώ το μήνα. Αν βρίσκεται στον ακριβότερο πάροχο, τότε θα πληρώσει περίπου 90 ευρώ. Δηλαδή μια διαφορά 20 ευρώ το μήνα.
Ένα νοικοκυριό που έχει μεγάλη κατανάλωση και χρησιμοποιεί το ρεύμα για θέρμανση του σπιτιού και καταναλώσει 800 κιλοβατώρες το μήνα: Θα πληρώσει περίπου 113 ευρώ το μήνα αν βρίσκεται στον φθηνότερο πάροχο (μόνο για ρεύμα) και 136 ευρώ αν βρίσκεται στον ακριβότερο πάροχο στο πράσινο τιμολόγιο Ιανουαρίου.
Άρα τα νοικοκυριά δεν έχουν παρά να κάνουν τους σχετικούς υπολογισμούς ανάλογα με την κατανάλωση που έχουν. Στον εκκαθαριστικό λογαριασμό αναφέρονται οι κιλοβατώρες του 4μηνου, ενώ στον πίνακα της ΡΑΕ μπορούν να δουν τις τιμές για όλους τους παρόχους.
Εκτιμώ ότι θα δουλέψει ο ανταγωνισμός, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στην εκπομπή Prime και τον Ηλία Σιακαντάρη για τα νέα τιμολόγια του ρεύματος.
Ερωτηθείς για το αν ο ίδιος έχει διαλέξει για το σπίτι του ο κ. Σκυλακάκης απάντησε «εγώ για το σπίτι μου κράτησα το πράσινο τιμολόγιο. Ο πάροχος δυστυχώς έχει βγει από τους ακριβούς. Του δίνω ένα μήνα καιρό να αλλάξει τιμές αλλιώς θα αλλάξω πάροχο».
Πρόσθεσε ότι «οι καταναλωτές αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να κάνουν έναν απλό λογαριασμό. Η διαφορά μεταξύ του φθηνότερου και του ακριβότερου είναι περίπου 3,5 – 4 σεντς αυτή τη στιγμή στο πράσινο τιμολόγιο. 4 σεντς επί 500 κιλοβατώρες -να πάρουμε μια κατανάλωση που δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη – είναι 20 ευρώ το μήνα. Αυτή είναι η επίπτωση του ανταγωνισμού ότι έχει κέρδος 20 ευρώ το μήνα, 20 ευρώ το μήνα είναι πάνω από 200 ευρώ το χρόνο, αν έχεις μονίμως έναν φθηνό πάροχο. Όποιος αισθάνεται ότι αυτό είναι ένα ποσό για το οποίο αξίζει τον κόπο να παρακολουθεί τις τιμές λίγο πιο προσεκτικά ή και το μισό από αυτό και το ένα τέταρτο από αυτό, τότε κινείται με βάση το πράσινο ή το κίτρινο τιμολόγιο».
Σε άλλο σημείο ο κ. Σκυλακάκης είπε «όποιος έχει μικρότερες καταναλώσεις, εξοχικά σπίτια από εδώ, από εκεί, μπορεί να μπει είτε ένα καλό κίτρινο είτε ένα μπλε σταθερό και να έχει σχετικά το κεφάλι του ήσυχο. Γενικότερα το θέμα μας δεν είναι διαφορετικά τιμολόγια. Το θέμα μας είναι να διαλέξουμε έναν πάροχο που δεν είναι ακριβός»
Σε ερώτηση αν με δεδομένες τις χαμηλές τιμές και ένα θολό γεωπολιτικό τοπίο μπροστά μας θεωρεί ότι τα σταθερά, τα μπλε τιμολόγια έχουν σε αυτή τη φάση ένα πλεονέκτημα απάντησε «να έχουμε υπόψη μας το εξής. Τα τιμολόγια γενικότερα στο ρεύμα επηρεάζονται από τρεις παράγοντες μεγάλους. Ο ένας είναι οι τιμές του φυσικού αερίου όπου επηρεάζουν το δικό μας μείγμα γιατί έχει πολύ φυσικό αέριο. Ο δεύτερος είναι οι τιμές των ρύπων που επηρεάζουν κυρίως το λιγνίτη».
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μίλησε με παραδείγματα σε εκπομπή της ΕΡΤ, για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, περιγράφοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται στο «πράσινο» αυτή τη στιγμή, ενώ έγινε «ποδαρικό με χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».
Ουσιαστικά βλέπουμε μια πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που προσφέρουν οι εταιρείες στα τιμολόγια ρεύματος, ενώ έχει «ξυπνήσει έντονα ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών» που ήταν και το ζητούμενο, είπε η υφυπουργός και αναφέρθηκε παράλληλα σε «διαφορετικές διεθνείς συγκυρίες», καθώς έχει πέσει η τιμή στο φυσικό αέριο.
Αν για παράδειγμα καταναλώνει κάποιος στο σπίτι του 500 κιλοβατώρες, μπορεί βλέποντας τον πίνακα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και βλέποντας σε ποια εταιρία ανήκει να πολλαπλασιάσει και να δει. Ας πούμε,αν είναι στο φθηνό, ότι θα πληρώσει για τις 500 κιλοβατώρες 68 ευρώ τον μήνα. Μπορεί πολύ εύκολα λοιπόν να δει ότι αν πήγαινε στο μπλε τιμολόγιο για παράδειγμα, τα 68 ευρώ θα ήταν περίπου 90 ευρώ, είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Επιβαρυντικό στοιχείο στους λογαριασμούς οι ρευματοκλοπές
«Προσπαθούμε να δούμε μία – μία τις λοιπές χρεώσεις και εστιάζουμε για παράδειγμα στην παρούσα φάση πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των ρευματοκλοπών που είναι ένα επιβαρυντικό στοιχείο στον λογαριασμό του ρεύματος, αφού τις πληρώνουμε οι υπόλοιποι.
Η ρευματοκλοπή σίγουρα επηρεάζει περίπου το 5%, οπότε το να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε με έναν πιο αυστηρό τρόπο και με κυρώσεις, σίγουρα θα οδηγήσει σε μία χαμηλότερη επιβάρυνση σε όλους. Όπως και για τα φέσια που αφήνονται από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, είπε η Αλεξάνδρα Σδούκου.
Επίσης υπάρχει σχεδιασμός για τα νησιά, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να πληρώνουμε ακριβά τις μονάδες, είπε η κυρία δούκου και κάνοντας σύντομη αναδρομή πριν από την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, 2 χρόνια πίσω, είπε ότι ήταν στα υ 11 λεπτά η κιλοβατώρα, που στη συνέχεια έφτασε 10 – 15 φορές πάνω. Μέσω των επιδοτήσεων είχαμε προσπαθήσει να σταθεροποιήσουμε περίπου στα 15 λεπτά και αυτή τη στιγμή η τιμή της κιλοβατώρας ξεκινάει από τα 13,5 λεπτά.
Εμείς θα συνεχίσουμε στο σίγουρα να κάνουμε παρεμβάσεις στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, προφανώς για να μειώσουμε το κόστος που είναι και το ζητούμενο για τους καταναλωτές.
Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει στο ενεργειακό μας μείγμα να προσθέσουμε ακόμη περισσότερο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι η μόνη πηγή φθηνής ενέργειας.
Η κυρία Σδούκου, επέμενινε στον πίνακα σύγκρισης τιμών που αναρτήθηκε χθες στη σελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, όπου πλέον «για πρώτη φορά μπορούμε να βλέπουμε να συγκρίνουμε μήλα με μήλα και πορτοκάλια με πορτοκάλια. Δηλαδή ποιες είναι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που δίνει η κάθε εταιρεία»..