Σε μια περίοδο που οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν σχεδιάσει μέτρα ελάφρυνσης του κόστους για τις βιομηχανικές τους επιχειρήσεις, η Ελλάδα δεν φαίνεται διατεθειμένη να πριμοδοτήσει την ελληνική βιομηχανία αυξάνοντάς το ποσοστό από τις δημοπρασίες ρύπων που χρηματοδοτεί το μέτρο της αντιστάθμισης.
Τα έσοδα από τις δημοπρασίες διαθέσιμων δικαιωμάτων ρύπων για το 2023 ανέρχονται στο 1,5 δισ. ευρώ και για να καλυφθεί το ποσό των 300 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την αντιστάθμιση θα πρέπει το ποσοστό να αυξηθεί. Η βιομηχανία μέσω της ΕΒΙΚΕΝ προτείνει ένα σταθερό ποσοστό της τάξης του 25% από τα έσοδα δημοπρασιών ρύπων για την αντιστάθμιση από το 2024 και μετά.
Είναι αυτό υπερβολή; Η Γαλλία και η Γερμανία δίνουν τον τόνο
Η κυβέρνηση της Γερμανίας κατέληξε σε τροποποίηση των φόρων ηλεκτρικής ενέργειας. Περιόρισε τη φορολογία για όλες τις μεταποιητικές επιχειρήσεις στο ελάχιστο επίπεδο της ΕΕ των 0,05 λεπτών του ευρώ ανά kWh. Το μέτρο αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις μη έντασης ενέργειας, αφού οι ενεργοβόρες εξαιρούνται ήδη σε μεγάλο βαθμό από τον φόρο.
Προ τετραμήνου η γαλλική κυβέρνηση και η EDF συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό που προβλέπει clawback μέσω της φορολόγησης με 50% όλων των εσόδων από τον στόλο των πυρηνικών, όταν η τιμή χονδρικής κινείται άνω των 78 ευρώ ανά MWh, και 90% όταν η τιμή χονδρικής είναι πάνω από 110 ευρώ ανά MWh. Αυτά τα ποσοστά αποφασίστηκαν προκειμένου να διασφαλιστεί στους καταναλωτές μια καθαρή μέση τιμή χονδρικής περίπου 70 ευρώ ανά MWh για τα επόμενα 15 χρόνια. Τα έσοδα που εισπράττει το κράτος από το νέο καθεστώς θα αναδιανεμηθούν σε όλους τους καταναλωτές με βάση την κατανάλωσή τους.
Όταν στην Ευρώπη ακολουθούνται πολιτικές όπως οι προαναφερόμενες στην Ελλάδα εφαρμόζουμε το μέτρο του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ για βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης. Η τιμή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ έχει καθοριστεί στα 2,55 ευρώ ανά MWh, ωστόσο οι βιομηχανίες εξακολουθούσαν να πληρώνουν μέχρι και το 2023 σχεδόν 17 ευρώ ανά MWh.