Ηλεκτρισμός: Έσπασε το φράγμα των 100 ευρώ η χονδρική τιμή

Ηλεκτρισμός: Έσπασε το φράγμα των 100 ευρώ η χονδρική τιμή
Τρίτη, 14/05/2024 - 07:36

Άνοδος για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά από ένα πτωτικό σερί πέντε ημερών καταγράφεται στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Τιμή Εκκαθάρισης για σήμερα Τρίτη 14 Μαΐου στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έσπασε το φράγμα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα και σκαρφάλωσε στα 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η μέγιστη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 164 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η ελάχιστη στα 75 ευρώ με τη ζήτηση στις 145 γιγαβατώρες.

Η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής είναι αποδυναμωμένη, καθώς διαμορφώνεται στο 26,75% ενώ τη μερίδα του λέοντος κατέχει το φυσικό αέριο με το ποσοστό στο μείγμα παραγωγής να φτάνει στο 55,36%. Οι εισαγωγές ανέρχονται σε 10,59% και σε 4,74% τα υδροηλεκτρικά.

Η τιμή αυξήθηκε κατά 10,87% ενώ είχε προηγηθεί την προηγούμενη ημέρα ανοδικό άλμα κατά 98,75% φτάνοντας τη χονδρική τιμή στα 92,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η χαμηλότερη τιμή καταγράφηκε την 1η Μαίου στα 35,31 ευρώ/MWh, όταν επί οκτώ ώρες διαμορφώνονταν στην αγορά μηδενικές τιμές.

Οι τελευταίες 14 συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου Ενέργειας δίνουν μέση Τιμή Εκκαθάρισης τα 69,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα με υψηλότερη τιμή τα 164,62 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η χαμηλότερη είναι η μηδενική. Αλλωστε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας οι μηδενικές τιμές, ως αποτέλεσμα της μεγάλης διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο ενώ ήδη έχουν αποτυπωθεί και αρνητικές τιμές.

Το περασμένο Σάββατο για επτά ώρες η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν σχεδόν μηδενική τιμή από τις 11:00 ως τις 17:00.

Και ο Απρίλιος ωστόσο ήταν μήνας στον οποίο οι σχεδόν μηδενικές τιμές αποτυπώθηκαν πολύ συχνά. Αλλωστε για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά καταγράφηκε αρνητική τιμή στις 7 Απριλίου και συγκεκριμένα για μια ώρα, στις 3 το μεσημέρι, η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε σε -0,01 ευρώ/MWh. Πλέον το φαινόμενο γίνεται συχνότερο. Για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καταγράφηκαν πολλές ώρες με μηδενικές ακόμα και αρνητικές τιμές, ίσως οι περισσότερες από κάθε άλλη φορά.
Ρεκόρ σημειώθηκε κατά την Κυριακή των Βαϊων (28/4) με 11 ώρες αρνητικές και μηδενικές τιμές μέσα στο 24ωρο, με αποτέλεσμα η χαμηλότερη οριακή τιμή ημέρας να υποχωρήσει στο -1,02 ευρώ/MWh , που είναι και τη κατώτερη οριακή τιμή, που έχει σημειωθεί ως σήμερα.

Οταν το αρνητικό πρόσημο μπαίνει μπροστά από την τιμή σημαίνει ότι ο παραγωγός πληρώνει για να απορροφηθεί η ενέργεια που προσφέρει στο σύστημα και βέβαια στη μηδενική τιμή δεν εισπράττει τίποτα για την ενέργεια που διαθέτει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για μία κατάσταση μόνιμη πλέον σε όλη την Ευρώπη, όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και υπάρχει υπερπροσφορά από τις ΑΠΕ για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Μάλιστα το φαινόμενο επιδεινώνεται συνεχώς, όσο αυξάνεται η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα.