Κατευθύνσεις αναφορικά με την εισαγωγή προϊόντων με υπο-ωριαία χρονική διάρκεια προς διαπραγμάτευση στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά

Κατευθύνσεις αναφορικά με την εισαγωγή προϊόντων με υπο-ωριαία χρονική διάρκεια προς διαπραγμάτευση στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά
Τετάρτη, 10/07/2024 - 14:57

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αναρτά προς άμεση ενημέρωση των συμμετεχόντων στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας την υπ΄ αριθμ. Ε-150/2024 απόφαση της Σύνθεσης του Κλάδου Ενέργειας με κατευθύνσεις προς το Χρηματιστήριο Ενέργειας, ΕΧΕ Α.Ε., και τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΑΔΜΗΕ Α.Ε., αναφορικά με την εισαγωγή προϊόντων με υπο-ωριαία χρονική διάρκεια προς διαπραγμάτευση στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά και τη μείωση της χρονικής ανάλυσης της Διαδικασίας Ενοποιημένου Προγραμματισμού (ΔΕΠ) της Αγοράς Εξισορρόπησης σε δεκαπέντε (15) λεπτά.

Η ΕΧΕ Α.Ε. και η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. καλούνται να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως ιδίως την υποβολή σχετικών εισηγήσεων για την τροποποίηση των κανονιστικών κειμένων και την προσαρμογή των συστημάτων και λογισμικών των αγορών που διαχειρίζονται στη βάση των κατευθύνσεων της Αρχής. Στις εν λόγω ενέργειες θα πρέπει απαραιτήτως να περιλαμβάνεται η ενημέρωση των συμμετεχόντων σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να προβούν εγκαίρως στις απαιτούμενες αλλαγές στα πληροφοριακά συστήματά τους και να εξοικειωθούν με τα νέα προϊόντα, καθώς και η διάθεση επαρκούς χρόνου τουλάχιστον ενός μήνα για την απαραίτητη δοκιμαστική χρήση («dry-run») των διαδικασιών που εισάγονται με τις επικείμενες αλλαγές.

Η υλοποίηση των ως άνω αλλαγών θα καταστήσει εφικτή τη δυνατότητα των συμμετεχόντων στην Αγορά Επόμενης Ημέρας και στην Ενδοημερήσια Αγορά που διαχειρίζεται η ΕΧΕ Α.Ε. να συναλλάσσονται σε περίοδο χρονικής διάρκειας τουλάχιστον δεκαπέντε (15) λεπτών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 943/2019.

Συνημμένα αρχεία:

Η υπ΄αριθμ. Ε-150/2024 Απόφαση της Σύνθεσης του Κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ