Νέο ρεκόρ στη χονδρική ρεύματος- Στο μικροσκόπιο της ΡΑΑΕΥ οι τιμές

Νέο ρεκόρ στη χονδρική ρεύματος- Στο μικροσκόπιο της ΡΑΑΕΥ οι τιμές
Δευτέρα, 15/07/2024 - 06:33

Νέο ρεκόρ χρονιάς καταγράφεται πάλι στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού με τη μέση τιμή να είναι μια ανάσα από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Κάνοντας άλμα 36,73% η μέση τιμή στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας εκτοξεύτηκε σήμερα 15 Ιουλίου στα 191,13 ευρώ/MWh πιάνοντας για νέο υψηλό έτους ενώ και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η αποκλιμάκωση στις τιμές ήταν περιορισμένη λόγω υψηλής ζήτησης για τη χρήση των κλιματιστικών.

Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ΑΠΕ και φυσικό αέριο είναι πολύ κοντά με τις πρώτες να έχουν μερίδιο 38,46% και το φυσικό αέριο στο 47,51%. Στο 8,19% είναι το μερίδιο των εισαγωγών, στο 6,62% ο λιγνίτης και στο 4,98% τα υδροηλεκτρικά.

Η εξέλιξη των τιμών, αν και όπως ανέφερε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης οφείλεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες και εκτιμάται ότι είναι προσωρινή, προκαλεί ανησυχία στην Κυβέρνηση και στο ΥΠΕΝ. Όπως και το γεγονός ότι παρά την υπερπροσφορά ενέργειας από μονάδες ΑΠΕ αλλά και τη σχετικά περιορισμένη αύξηση της ζήτησης σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, οι χονδρικές τιμές ακολουθούν συνεχή αυξητική πορεία από τον Απρίλιο κάτι που αποτυπώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών. Στην κατεύθυνση η ΡΑΑΕΥ έχει ζητήσει από το Χρηματιστήριο Ενέργειας στοιχεία προκειμένου να μελετήσει τον τρόπο υποβολής προσφορών εκ μέρους των παραγωγών για να διαπιστώσει εάν το ύψος των προσφορών είναι αποτέλεσμα κερδοσκοπίας ή συνδέεται με το κόστος παραγωγής .

Στο μικροσκόπιο της Αρχής μπαίνουν οι μεγάλες ενδοημερήσιες αποκλίσεις στις τιμές. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σήμερα η χαμηλότερη τιμή ήταν στα 60 ευρώ/MWh ενώ η ανώτατη τιμή της MWh ήταν τα 600,01 ευρώ στις 21:00 και στις 20.00 στα 600 ευρώ ανά MWh. Στις 21 το βράδυ οι εξαγωγές 116 MWh κατευθύνθηκαν στην Αλβανία και 252 MWh στη Βόρεια Μακεδονία. Οι εισαγωγές 500 MWh ήρθαν από την Ιταλία.

Πάντως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ότι σε ετήσια βάση οι τιμές θα είναι στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Όμως όσο συνεχίζεται η τρέχουσα κατάσταση και με δεδομένο ότι η άνοδος των τιμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν αναμένεται πλέον να αποκλιμακωθεί νωρίτερα από τον Οκτώβριο ο κ. Σκυλακάκης έδωσε πράσινο φως στη ΡΑΑΕΥ να προχωρήσει στην έρευνα της.

Η αγορά πάντως εκτιμά ότι και αυτήν την εβδομάδα θα συνεχιστεί το ράλι ανόδου στα χρηματιστήρια ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με τις υψηλές θερμοκρασίες να ενισχύουν τη ζήτηση.

Ωστόσο αυτή δεν είναι η κύρια αιτία αύξησης των τιμών στα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας, από 50% έως 170%. Σημαντικό ρόλο παίζει η μείωση της μεταφορικής ικανότητας μεταξύ της Ουγγαρίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά και μεταξύ Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Επίσης την όλη κατάσταση έχει επιδεινώσει η καθυστέρηση στην επαναλειτουργία 1.000 MW από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, η μείωση σε σχέση με το παρελθόν της παραγωγής από ανθρακικούς σταθμούς στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τη μεταστροφή της Ουκρανίας από εξαγωγέα ενέργειας σε εισαγωγέα.

Όλα αυτά ισχύουν για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και προφανώς επηρεάζουν την ελληνική αγορά η οποία είναι διασυνδεδεμένη μέσω της Βουλγαρίας και εντάσσεται στο ντόμινο των υψηλών τιμών της περιοχής.