Εκτός επιδοτήσεων τον Αύγουστο μένουν οι επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί οποιαδήποτε παρέμβαση σε αυτό το επίπεδο «απαιτεί έγκριση της Κομισιόν» όπως είπε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων για την αντιμετώπιση των νέων αναταράξεων στην αγορά ενέργειας. Ως αντιστάθμισμα για το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δεν μπαίνουν στο κάδρο των επιδοτήσεων αλλά και προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις αντίστοιχες με αυτές που προκάλεσε η υπόθεση της επιστροφής των επιχειρήσεων με ισχύ έως 35 KVA, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιστραφεί το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ. Εκατοντάδες εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις γλιτώνουν την αναδρομική επιστροφή των ποσών που οφείλουν από την έκπτωση που λάμβαναν από το 2019 λόγω μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, χωρίς να το δικαιούνται. «Αυτή η εκκρεμότητα δεν θα επιλυθεί εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεδομένου ότι δεν αποτελεί δικό τους σφάλμα, που καθυστέρησε η εφαρμογή του. Συνεπώς, δεν πρόκειται να υπάρξει αναδρομική ισχύ. Απόφαση, με όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις» όπως είπε χθες ο κ. Σκυλακάκης.
Η υπόθεση ξεκίνησε πρόσφατα όταν ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκλήρωσε τις εκκαθαρίσεις του ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019 και 2020 από τις οποίες προέκυψε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις πλήρωσε την περίοδο εκείνη (αλλά και τα επόμενα χρόνια) μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να δικαιούται την έκπτωση. Οι εκκαθαρίσεις κοινοποιήθηκαν στον ΔΑΠΕΕΠ, που διαχειρίζεται τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) στον οποίο και καταλήγουν τα χρήματα του ΕΤΜΕΑΡ. Ο ΔΑΠΕΕΠ με τη σειρά του έστειλε στις εταιρείες προμήθειας σημειώματα με τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν από τους πελάτες τους
Μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί επιστροφές ύψους 138 εκατ. ευρώ για την διετία 2019 – 2020 ενώ εκτιμάται πως για το σύνολο της περιόδου οι επιστροφές φθάνουν τα 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα δε, με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ οι επιστροφές ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019, 2020 και 2021 είναι ύψους 78,2 εκατ. ευρώ, 60,39 εκατ. ευρώ και 78,23 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Μπορεί η απόφαση της κυβέρνησης να λύνει το πρόβλημα των αναδρομικών για τις επιχειρήσεις ωστόσο η μεγάλη εικόνα είναι ότι παραμένουν οι λάθος χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ και δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη στην Κομισιόν ο νέος μηχανισμός. Θέμα που θέτει με έμφαση η ΕΒΙΚΕΝ, η οποία προσδοκούσε ότι με τις επιστροφές του ΕΤΜΕΑΡ θα εξασφαλίζονταν χρήματα για να τους επιστραφούν οφειλόμενα από το 2021 που ανέρχονται συνολικά σε 40 εκατ. ευρώ ανά έτος και τα οποία ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ ανά έτος για κάποιους μεγάλους δικαιούχους.
Παράλληλα η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) θεωρεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης για μη επιστροφή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση και θεωρεί ότι θα υπάρξει έγκλιση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ ποτέ δεν καθορίστηκε με σαφήνεια ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι οι χρεώσεις γίνονταν με βάση την τάση που είναι συνδεδεμένος κάθε καταναλωτής ενώ αφέθηκε στον φιλότιμό τους να μπουν στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ και να χρεωθούν απολογιστικά το σωστό ΕΤΜΕΑΡ.
Σύμφωνα πάντα με την ΕΒΙΚΕΝ η απλούστερη λύση θα ήταν να χρεώνεται το ΕΤΜΕΑΡ με βάση τη χρήση (δηλαδή, βιομηχανικό, εμπορικό κλπ.) αφού ο ΔΕΔΔΗΕ διαθέτει τις σχετικές πληροφορίες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων «εάν δεν καταλογιστούν τα ορθά ποσά ΕΤΜΕΑΡ από 1/1/2019, πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση και είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκαλέσει τη χώρα».