Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο
Δευτέρα, 02/09/2024 - 06:36

Με την κρατική ενίσχυση, το ύψος της οποίας θα ανακοινωθεί σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης για χρεώσεις κάτω των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τον Σεπτέμβριο.

Την επιδότηση των οικιακών λογαριασμών ρεύματος για τα νοικοκυριά για δεύτερο συνεχόμενο μήνα προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του: «Είμαι πιο κοντά στο να πάμε σε επιδότηση. Δεν θεωρούμε ότι η τιμή που διαμορφώθηκε τον Αύγουστο στη χονδρική αγορά… βγαίνει για τα νοικοκυριά χωρίς μια μικρή ενίσχυση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, μιλώντας στον Real FM. Σημειώνεται ότι οι πόροι για τις επιδοτήσεις έχουν εξασφαλιστεί από την έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών από φυσικό αέριο για τρεις μήνες, ποσά που μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και προορίζονται για αυτόν τον σκοπό.

«Ο σκοπός είναι να είμαστε λίγο κάτω από τα 15 λεπτά, περιμένουμε να δούμε βέβαια και τις τελικές δηλώσεις των παρόχων. Τα τιμολόγια θα είναι στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, έτσι ώστε να κρατηθούν και οι τιμές σταθερές», υπογράμμισε ο υπουργός.
Πάντως οι μεγάλοι καθετοποιημένοι προμηθευτές ρεύματος πώς και αυτόν τον μήνα επέδειξαν αυτοσυγκράτηση λειτουργώντας υποστηρικτικά στον στόχο για διατήρηση των χρεώσεων πέριξ των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς με την πλειοψηφία των νοικοκυριών στο πελατολόγιό του ανακοίνωσε μείωση χθες μείωση στο πράσινο τιμολόγιο για τον Σεπτέμβριο.

Η σύγκριση γίνεται χωρίς να υπολογιστεί η όποια κρατική επιδότηση στα τιμολόγια που εκτός απροόπτου θα υπάρξει και τον Σεπτέμβριο, οπότε η τελική τιμή θα είναι αντίστοιχα χαμηλότερη από τα τιμολόγια του Αυγούστου.

Ειδικότερα, το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 15,94 λεπτά ανά κιλοβατώρα, έναντι 16,391 λεπτά, που ήταν η τιμή του Αυγούστου. Η τιμή για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες είναι 17,14 λεπτά (από 16,955).

Χαμηλότερη είναι η χρέωση και για το νυχτερινό τιμολόγιο, στα 12,84 λεπτά από 14,934 λεπτά τον Αύγουστο. Η μείωση στα πράσινα τιμολόγια είναι της τάξης του 2,8% σε σχέση με τον περασμένο μήνα ενώ αν η επιδότηση κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τον Αύγουστο δηλαδή στα 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα, η χρέωση για τα νοικοκυριά που ρευματοδοτούνται από τη ΔΕΗ θα πληρώσουν την κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο χαμηλότερα από 15 λεπτά. Εξάλλου η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες ότι τροποποιεί το ανώτατο όριο του μαθηματικού τύπου που ορίζει το εύρος εντός του οποίου δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης για τα πράσινα τιμολόγια.

Στο πλαίσιο αυτό το ανώτατο όριο αναπροσαρμόζεται στα 0,125 ευρώ/KWh ενώ το κάτω όριο παραμένει στα 0,85 ευρώ/KWh.

Το «σήμα» συγκράτησης των τιμολογίων λιανικής και απορρόφησης των αυξήσεων της χονδρικής ρεύματος έδωσε και αυτόν τον μήνα η Protergia του ομίλου Metlen.

H εταιρεία, που κατέχει και το δεύτερο μεγαλύτερο μερίδιο στη λιανική αγορά ρεύματος μετά τη ΔΕΗ, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διατηρήσει σταθερά τα τιμολόγια της τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχή μήνα. Το «πράσινο» τιμολόγιο της εταιρείας διαμορφώνεται στα 15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα, πριν την επιδότηση.

Ακολούθησε η εταιρεία Ήρων που επίσης είναι καθετοποιημένη ανακοινώνοντας την Παρασκευή ότι θα διατηρηθούν αμετάβλητες οι ανταγωνιστικές χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τον Σεπτέμβριο. Η ΗΡΩΝ, εταιρεία μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σημείωνε σε σχετική ανακοίνωση: «Μέσα σε μια περίοδο με ανοδικές πιέσεις στο κόστος της ενέργειας, ο ΗΡΩΝ προστατεύει τους καταναλωτές με λύσεις για οικονομία στο ρεύμα που περιλαμβάνουν τη διατήρηση αμετάβλητων των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και το Σεπτέμβριο. Κρατώντας σταθερές τις τιμές στο ειδικό τιμολόγιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ο ΗΡΩΝ δίνει μια σημαντική ανάσα στα νοικοκυριά που δοκιμάζονται καθημερινά».

Σημειώνεται ότι το Basic Home της Ήρων πριν την επιδότηση είναι στα 15,87 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τελικές τιμές, που θα διαμορφωθούν μετά την επιδότηση αναμένεται να κινηθούν ανάμεσα στα 13 ως 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα ανάλογα με την εταιρεία προμήθειας.