Αλμα 100% στη χονδρική ρεύματος- Εσπασε το φράγμα των 215 ευρώ

Αλμα 100% στη χονδρική ρεύματος- Εσπασε το φράγμα των 215 ευρώ
Δευτέρα, 02/09/2024 - 06:38

Στα ύψη εκτοξεύτηκε η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος ξεπερνώντας τα 215 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ειδικότερα η μέση χονδρική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στα 215,29 ευρώ/MWh σημειώνοντας άλμα κατά 105,2%.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και πολύ κοντά στις υψηλές χονδρεμπορικές τιμές του Ιουλίου, με τις αναταράξεις στην ενεργειακή αγορά τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όταν η τιμή της μεγαβατώρας στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είχε φτάσει στα 219,28 ευρώ (22 Ιουλίου) ή στα 218,77 ευρώ (17 Ιουλίου). Ακόμη υψηλότερη είναι η τιμή στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία που έφθασε στα 231,73 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας αύξηση κατά 137,4% στη Ρουμανία και κατά 138,8% στη Βουλγαρία. Πάνω από τα 221 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώθηκε η τιμή στην Ουγγαρία και τη Σερβία και στα 224,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην Κροατία. Και παρά το γεγονός ότι στη γειτονική Αυστρία η μέση χονδρική διαμορφώθηκε στο μισό της τιμής των χωρών της Νοτιοανατολικής και συγκεκριμένα στα 114,49 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πάντως το γεγονός ότι η μέση χονδρική τιμή του Αυγούστου διαφέρει ελάχιστα από αυτή του Ιουλίου αλλά και η εκτίναξη της τιμής καταδεικνύει ότι η τάση είναι οι τιμές να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι η μέση χονδρική τιμή του Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 135,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την ανώτατη τιμή να φθάνει ακόμη και στα 850 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο η μέση χονδρική διαμορφώθηκε στα 130,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η ανώτατη έφθασε στα 756,60 ευρώ/MWh καταγράφοντας πτώση κατά 3,5%.

Η αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται από τον φθινόπωρο όπου η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι μειωμένη, την ώρα που παραμένουν τα προβλήματα με την πίεση που ασκείται στο σύστημα, καθώς η καταστροφή των ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία τη στρέφει στις αγορές της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας ανεβάζοντας τις τιμές στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως είπε μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Action Σαββατοκύριακο, η εκτόξευση της ζήτησης το καλοκαίρι σε συνδυασμό με την πίεση στο ηλεκτρικό σύστημα ανεβάζει τις τιμές. Κάτι που αναμένεται να ομαλοποιηθεί από το φθινόπωρο αν δεν υπάρξει κάτι έκτακτο.

Πάντως οι εξελίξεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις χονδρικές αγορές προκαλούν ανησυχία στους βιομηχανικούς καταναλωτές Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, που θεωρούν ότι το φαινόμενο της εκτόξευσης των τιμών του Ιουλίου δεν ήταν περιστασιακό, αλλά έχει μονιμότερα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την μη ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα οι σύνδεσμοι βιομηχανικών καταναλωτών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, τα μέλη των οποίων πληρώνουν το ρεύμα με τιμές που ακολουθούν την πορεία της χονδρικής αγοράς, είναι αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεση τους. Έτσι δεν αποκλείουν ακόμη και την υποβολή καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνοντας τη να ασχοληθεί με το θέμα και να μην περιορίζεται σε τυπικές απαντητικές επιστολές κατευνασμού.

Οι τρεις βιομηχανικοί σύνδεσμοι προχώρησαν ήδη στην αποστολή δεύτερης επιστολής διαμαρτυρίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνοντας ότι οι υψηλές τιμές του Ιουλίου συνεχίστηκαν με ελαφρές μόνο διαφοροποιήσεις και τον Αύγουστο.

Θεωρούν ότι πέραν της στενότητας των δικτύων που παρουσιάστηκε ως η αιτία του προβλήματος τον Ιούλιο, γίνονται κινήσεις από συγκεκριμένες χώρες προκειμένου να μην υπάρχει ροή ενέργειας από την Κεντρική Ευρώπη προς τα Βαλκάνια και ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται όσο η Ουκρανία λόγω των ρωσικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές της, «τραβάει» ηλεκτρική ενέργεια από την Ευρώπη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οι δυναμικότητες διασυνοριακών ανταλλαγών στο παρελθόν καθορίζονταν έως το 70% του φυσικής αντοχής της γραμμής διασύνδεσης. Ωστόσο πρόσφατα υιοθετήθηκε μια νέα μέθοδος που αριστοποιεί τις ροές βάσει κριτηρίων όπως το μέγιστο όφελος (welfare). Με αυτό τον τρόπο παλαιότερα η Γαλλία είχε μειώσει τις εξαγωγές προς τη Γερμανία. Αντιστοίχως από τον Ιούλιο η Αυστρία έχει μειώσει τη ροή προς Ουγγαρία.

Έτσι οι αυξημένες ανάγκες της Ουκρανίας τις ώρες που δεν υπάρχει προσφορά ηλιακής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά ικανοποιούνται από τα Βαλκάνια αυξάνοντας τη ζήτηση για εξαγωγές και κατ΄επέκταση και τις τιμές.

Τελευταία τροποποίηση στις 02/09/2024 - 11:49