Προς εξαφάνιση τα μπλε τιμολόγια ρεύματος

Προς εξαφάνιση τα μπλε τιμολόγια ρεύματος
Τρίτη, 03/09/2024 - 06:38

Παρά τις επιδοτήσεις των τιμολογίων ρεύματος και τη συγκράτηση στις χρεώσεις των λογαριασμών για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο τα σταθερά τιμολόγια παραμένουν «ελκυστικά» για τους καταναλωτές.

Με χρεώσεις από 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα αλλά υψηλότερο πάγιο από τα πράσινα τιμολόγια, καθώς στα περισσότερα προγράμματα που παρέχουν οι προμηθευτές είναι πέριξ των 9 ευρώ, αποτελούν εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές προκειμένου να αποφύγουν τις διακυμάνσεις των τιμών.

Και αυτό όταν οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο χωρίς την κρατική ενίσχυση που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα και θα είναι από 1-1,5 λεπτά, κυμαίνονται από 15,833 λεπτά έως 19,95 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Εξι πάροχοι διατήρησαν σταθερές τις χρεώσεις, τέσσερις τις αύξησαν ενώ έξι προμηθευτές προχώρησαν σε μειώσεις. Μεταξύ αυτών και η ΔΕΗ, που ανακοίνωσε μείωση της τάξης του 2,8% στο τιμολόγιο Σεπτεμβρίου, το οποίο διαμορφώνεται στα 15,94 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Πρόκειται για το ειδικό, πράσινο τιμολόγιο Γ1/Ν1, που έχουν τα περισσότερα νοικοκυριά και μικροί επαγγελματίες. Η τιμή αυτή αφορά σε καταναλώσεις ως 500 κιλοβατώρες. Για μεγαλύτερη κατανάλωση η τιμή διαμορφώνεται στα 17,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Στο ίδιο τιμολόγιο, η νυχτερινή χρέωση ανέρχεται σε 12,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ το πάγιο ανέρχεται στα 5 ευρώ/μήνα.

Μπορεί τα μπλε τιμολόγια να προσφέρουν κλειδωμένες είτε για ένα εξάμηνο είτε για έναν χρόνο τιμές και κάποια εξ αυτών σε συμφέρουσες για τους καταναλωτές τιμές, ωστόσο πολλά είναι αυτά που αποσύρονται από τους προμηθευτές. Από τα 23 σταθερά τιμολόγια με τιμές που φτάνουν έως 16,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ τα εννέα έχουν αποσυρθεί και δεν είναι πλέον εμπορικά διαθέσιμα. Δηλαδή σχεδόν το 40% των μπλε τιμολογίων τους τελευταίους μήνες έχουν αποσυρθεί.

Οι πάροχοι τα απέσυραν από την αγορά διότι οι αρχικές τιμές που είχαν δώσει ήταν χαμηλότερες από το τρέχον κόστος της ενέργειας με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι επιλογές των νοικοκυριών. Ωστόσο διατηρούνται αρκετά προγράμματα που μπορούν να αποτελέσουν συμφέρουσα επιλογή για τους καταναλωτές.

Ενδεικτικά, αναφέρονται:

• ZΕΝΙΘ: Με το πρόγραμμα Power Home Direct Plus εξάμηνης διάρκειας η χρέωση είναι 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα με προϋπόθεση συνέπειας και το μηνιαίο πάγιο 9,90 ευρώ τον μήνα.

• Protergia, το πρόγραμμα Οικιακό Ν - Value Safe (6μηνο προϊόν) με τελική χρέωση κιλοβατώρας στα 9,5 λεπτά του ευρώ. Το μηνιαίο πάγιο είναι στα 9,90 ευρώ.

• Ελινόιλ, με το πρόγραμμα Power On! Blue Benefit παρέχει τελική τιμή χρέωσης 12,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μηνιαίο πάγιο στα 7,5 ευρώ.

• ΖΕΝΙΘ: Με μηνιαίο πάγιο 7 ευρώ το πρόγραμμα Power Home Direct έχει χρέωση στα 12,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και έκπτωση συνέπειας

• ΗΡΩΝ: Προσφέρει το πρόγραμμα Home FIX 5 με πάγιο 9,5 ευρώ τον μήνα και χρέωση 13,36 λεπτά ανά κιλοβατώρα και έκπτωση συνέπειας. Η εταιρεία παρέχει και ένα δεύτερο πρόγραμμα, το FIX GENIUS HOME 5 με χρέωση 14,16 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και πάγιο στα 9,5 ευρώ τον μήνα.

• ΔΕΗ: Με το πρόγραμμα My Home Enter και μηνιαίο πάγιο στα 3,5 ευρώ η χρέωση είναι στα 14,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η νυχτερινή χρέωση είναι στα 13,2 λεπτά. Η εταιρεία προσφέρει άλλο ένα σταθερό πρόγραμμα. Πρόκειται για το My Home Enter με πάγιο 5 ευρώ τον μήνα και χρέωση 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

• Volton: Η εταιρεία προσφέρει με το πρόγραμμα Volton Blue Fixed εξάμηνης διάρκειας τιμή χρέωσης στα 14,4 λεπτά με έκπτωση συνέπειας και μηνιαίο πάγιο στα 9,9 ευρώ τον μήνα.

• Eunice: Στα 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και με έκπτωση συνέπειας είναι το πρόγραμμα We Yellow Home που παρέχει η εταιρεία. Το πάγιο είναι στα 4 ευρώ.