Και αυτό μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που απέρριψε τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με αυτήν ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το διασυνοριακό εμπόριο αλλά και το κόστος της συμφόρησης των δικτύων έχει ήδη απασχολήσει τους Διαχειριστές των Δικτύων Μεταφοράς Ηλεκτρισμού τεσσάρων χωρών της ΕΕ και δύο εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίοι προσέφυγαν κατά του ACER.
Η υπόθεση αφορά στον επιμερισμό του κόστους ανακατανομής που σχετίζεται με τη διαζωνική συμφόρηση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Διαχειριστές προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ο ACER για τον σκοπό αυτό δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, πράγμα που δέχθηκε το Δικαστήριο.
Ο ACER έχει προθεσμία δύο μηνών και 10 ημερών για να ασκήσει έφεση στην εν λόγω απόφαση, διαφορετικά θα πρέπει να συμμορφωθεί με αυτήν.
Οι Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας, καθώς και οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργεια της Γαλλίας (CRE) και της Γερμανίας (ΒΝΑ) προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αφού προηγουμένως το Συμβούλιο Εφετών του ACER είχε απορρίψει την καταγγελία τους σχετικά με τους κανόνες που είχε υιοθετήσει ο Ευρωπαίος Ρυθμιστής το 2020 για το θέμα αυτό.
Πρόκειται για τους κανόνες, που καθορίζουν τον τρόπο κατανομής του κόστους των μη προγραμματισμένων ροών (loop flows) ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των ζωνών υποβολής προσφορών, από τον Διαχειριστή Δικτύου που προκάλεσε τις ροές και τον Διαχειριστή Δικτύου που αναγκαστικά τις απορρόφησε.
Το Δικαστήριο κατέληξε ότι η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί από τον ACER να αναλύει και να προσδιορίζει το επίπεδο των μη προγραμματισμένων ροών, που θα μπορούσαν να αναμένονται χωρίς την ύπαρξη δομικής συμφόρησης σε κάθε μεμονωμένο σύνορο των ζωνών υποβολής της προσφορών, προκειμένου να καθορίζει τα όρια και πώς θα μοιραστεί το κόστος για ροές πάνω από τα όρια.
Στην απόφασή του, το δικαστήριο αναφέρει επίσης ότι ο ACER δεν απέδειξε ότι έπρεπε να υιοθετήσει τους κανόνες αυτούς, χωρίς προηγουμένως να περιμένει την ανάλυση για όλα τα όρια στη ζώνη υποβολής των προσφορών.
Στο πλαίσιο αυτό το δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Acer που επικύρωσε την αρχική απόφαση του 2020 για την έγκριση των κανόνων. Συμφώνησε πάντως με το Διοικητικό Συμβούλιο της Acer για την απόρριψη των ισχυρισμών ότι το πεδίο εφαρμογής των κανόνων ήταν πολύ ευρύ. Πρόσθεσε ότι η νομοθεσία της ΕΕ επιτρέπει τη διαφορετική αντιμετώπιση των εσωτερικών ροών και των loop flows που υπερβαίνουν το όριο για τον επιμερισμό του κόστους των διορθωτικών ενεργειών διαχείρισης της συμφόρησης που προκύπτει.