Πρόβλεψη για νέα αύξηση των τελών χρήσης δικτύου φυσικού αερίου κάνει ο ACER

Πρόβλεψη για νέα αύξηση των τελών χρήσης δικτύου φυσικού αερίου κάνει ο ACER
Τετάρτη, 23/10/2024 - 06:40

Για τον κίνδυνο νέων αυξήσεων στα τέλη χρήσης δικτύου μεταφοράς του φυσικού αερίου λόγω της μείωσης της κατανάλωσης του καυσίμου προειδοποιεί μελέτη του ACER.

Η μείωση της χρήσης των αγωγών εξαιτίας του περιορισμού της κατανάλωσης ήδη έχει οδηγήσει σε αυξήσεις των τελών. Ετσι, ενδεχόμενη αύξηση θα προστεθεί στην ήδη μεγάλη άνοδο των τελών χρήση δικτύου που καταγράφεται τα τελευταία τρία χρόνια και φτάνει στο 40%.

Στην τριμηνιαία έκθεση για τη χονδρική αγορά φυσικού αερίου, που εκπονεί ο ACER περιλαμβάνεται μελέτη σύμφωνα με την οποία η ζήτηση φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ έχει μειωθεί περισσότερο από 25% σε σχέση με το 2021, με αποτέλεσμα τη μείωση των διασυνοριακών ροών αερίου και τη μη ανανέωση αρκετών συμβολαίων δέσμευσης δυναμικότητας στους αγωγούς μεταφοράς. Η κατάσταση αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε αύξηση των χρεώσεων, προκειμένου οι Διαχειριστές να αντισταθμίσουν τις απώλειες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η σημαντική μείωση των ροών ρωσικού αερίου έχει συμβάλλει στη μείωση της χρήσης των αγωγών. Οι χρήστες για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, τροποποίησαν τη στρατηγική τους στη δέσμευση χωρητικότητας και στράφηκαν σε πιο ακριβές λύσεις, όπως οι βραχυχρόνιες δεσμεύσεις.

Οι αυξήσεις στα τέλη μεταφοράς θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση, την απόσβεση των αγωγών και τα σχέδια απανθρακοποίησης, σημειώνει ο ACER, εκτιμώντας ότι το μέγεθος των αυξήσεων δεν θα είναι ομοιόμορφο για όλους τους διαχειριστές. Για παράδειγμα, η αύξηση μπορεί να είναι μικρότερη αν ο διαχειριστής έχει ήδη αποσβέσει τον αγωγό και έχει αποκομίσει απόδοση από την επένδυσή του.

Αν οι επενδύσεις είναι περιορισμένες, τότε η ανοδική τάση των τιμολογίων θα μετριαστεί τα επόμενα χρόνια, αναφέρει η έκθεση. Παράλληλα, ο ρυθμιστής υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης των συνεπειών που θα έχουν οι αυξήσεις στο διασυνοριακό εμπόριο αερίου και στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς.

Αν και μέχρι σήμερα η άνοδος του κόστους μεταφοράς είχε μικρή επίδραση στη διαμόρφωση των τιμών, στο μέλλον αναμένεται να αυξηθεί η επίδραση αυτή, επηρεάζοντας τη λειτουργία των αγορών στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η έκθεση τονίζει ότι η βασική αιτία για την πτώση της ζήτησης αερίου στην Ευρώπη ήταν η μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Στο τρίτο τρίμηνο, η παραγωγή μειώθηκε κατά 12 TWh, ή κατά 1,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, σε ετήσια βάση.

Η μείωση στη χρήση των αγωγών ενδέχεται να οδηγήσει και σε μείωση της χρήσης του δικτύου διανομής, καθώς ο εξηλεκτρισμός της θέρμανσης των κατοικιών προχωρά, προειδοποιεί ο ACER.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα συνεχίσουν να υποκαθιστούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, μειώνοντας την κερδοφορία των μονάδων αερίου. Σταδιακά, η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αερίου θα γίνεται πιο χαλαρή, ενώ θα μειώνονται οι ώρες κατά τις οποίες το αέριο θα καθορίζει τις οριακές τιμές στην αγορά χονδρικής του ηλεκτρισμού.