Τιμολόγια ρεύματος: Μετά την αποκλιμάκωση, ανησυχία λόγω Μέσης Ανατολής και φυσικού αέριου

Τιμολόγια ρεύματος: Μετά την αποκλιμάκωση, ανησυχία λόγω Μέσης Ανατολής και φυσικού αέριου
Παρασκευή, 04/10/2024 - 06:35

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές τον Οκτώβριο μπορεί να αποκλιμακώθηκαν ωστόσο τα μηνύματα από τη διεθνή ενεργειακή κοινότητα δεν είναι ευοίωνα και τίθεται εν αμφιβόλω αν η ομαλοποίηση στην αγορά που περιμένει το υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιτευχθεί.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές τον Οκτώβριο μπορεί να αποκλιμακώθηκαν ωστόσο τα μηνύματα από τη διεθνή ενεργειακή κοινότητα δεν είναι ευοίωνα και τίθεται εν αμφιβόλω αν η ομαλοποίηση στην αγορά που περιμένει το υπουργείο Περιβάλλοντος θα επιτευχθεί. Εξάλλου, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την κλιμάκωση του πολέμου δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την άνοδο των τιμών των ενεργειακών προϊόντων.

Με δεδομένο ότι ο φετινός χειμώνας προβλέπεται πιο κρύος από τον προηγούμενο πράγμα που συνεπάγεται την αύξηση της ζήτησης και σε συνδυασμό με την άνοδο στα βασικά κόστη στην ενεργειακή αγορά είναι εύλογη η ανησυχία ότι η αποκλιμάκωση στην αγορά ηλεκτρισμού είναι προσωρινή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναλυτές προβλέπουν άνοδο κατά 10% της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα το τελευταίο τρίμηνο του έτους και περαιτέρω αύξηση το πρώτο εξάμηνο του 2025. Στην άνοδο αυτή θα πρέπει να προστεθεί και η ανοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου που αγγίζει πλέον τα 40 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, που επιβαρύνουν την τιμή του ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά, μπορεί να φθάσει στα 70 ευρώ/τόνο το 4ο τρίμηνο. Ας σημειωθεί ότι η τιμή του CO2 διαμορφώνεται σήμερα στα 62,66 ευρώ/τόνο, με βάση το συμβόλαιο αναφοράς Δεκεμβρίου.

Οι αναλυτές αποδίδουν σε τεχνικούς λόγους την υποχώρηση που παρουσίασαν οι τιμές του CO 2 τις προηγούμενες ημέρες και θεωρούν ότι τώρα, καθώς ολοκληρώθηκε ένας κύκλος διακανονισμών που αφορούσε δικαιώματα εκπομπής ρύπων του 2023, οι τιμές θα ανακάμψουν.

Η αναμενόμενη, έστω και ελαφρά αύξηση της ζήτησης δικαιωμάτων εκπομπής CO2 συμπίπτει με μία περίοδο που η προσφορά περιορίζεται, καθώς στα μέσα Δεκεμβρίου τελειώνουν οι δημοπρασίες δικαιωμάτων.

Οσον αφορά στο φυσικό αέριο, του οποίου η τιμή στο ολλανδικό hub φλερτάρει τις τελευταίες ημέρες με τα 40 ευρώ/τόνο, χθες έκλεισε στα 39,750 ευρώ/MWh, καταγράφοντας άνοδο 2,934%. (ΤΤF παράδοσης Νοεμβρίου).

Οι γεωπολιτικές εντάσεις και ιδιαίτερα η πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης αερίου, ειδικά υγροποιημένου (LNG), καθώς ο χειμώνας στην Ευρώπη αναμένεται να είναι πιο ψυχρός, εντείνουν την ανησυχία στην αγορά για ενδεχόμενη στενότητα προσφοράς, πράγμα που ενισχύει τις τιμές.

Ως σήμερα κατά τη φετινή χρονιά, η υψηλότερη τιμή αερίου ήταν τα 45,15 ευρώ/MWh, στις 9 Αυγούστου και αφορούσε στην τιμή TTF για τα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου. Επρόκειτο για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2023, 36% πάνω από την μέση τιμή της περιόδου από 1/1/24 ως 4/9/24.

‘Έκτοτε οι τιμές υποχώρησαν, επιστρέφοντας σε μία κλίμακα των 35-37 ευρώ/MWh, οι τελευταίες ημέρες όμως χαρακτηρίζονται από μία ισχυρή ανοδική τάση, που μπορεί να μην προκαλεί πανικό αλλά προβληματίζει.

Στην εγχώρια πάντως αγορά η τιμή της χονδρικής για σήμερα διαμορφώνεται στα 89,31 ευρώ ανά μεγαβατώρα με μια πτώση της τάξης του 12,71%. Στο μείγμα κυριαρχούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με το μερίδιο να ξεπερνά το 50% ενώ το φυσικό αέριο έχει περιοριστεί στο 35,25%. Χαμηλά κινήθηκαν και οι εισαγωγές που διαμορφώθηκαν στο 7,37% ενώ και το μερίδιο των υδροηλεκτρικών είναι επίσης σε χαμηλά επίπεδα, καθώς έφτασε στο 2,94%.

Πάντως οι προβλέψεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τα όσα είπε πρόσφατα ο κ. Σκυλακάκης, είναι ότι οι τιμές στους επόμενους μήνες θα κινηθούν πτωτικά, καθώς μπαίνουμε σε περίοδο χαμηλής ζήτησης.