Σε θέση «μάχης» το ΥΠΕΝ για το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Σε θέση «μάχης» το ΥΠΕΝ για το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ
Τετάρτη, 09/10/2024 - 06:49

Η προετοιμασία της κοινής θέσης Ελλάδας Βουλγαρίας στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της επόμενης Τρίτης ήταν και το αντικείμενο της κατ ιδίαν συνάντησης που είχε χθες με τον Βούλγαρο υπουργό Ενέργειας Vladimir Malinov στο περιθώριο workshop που είχε ως κύριο αντικείμενο την διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας αερίου και την απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Αλλωστε οι δυνατότητες περαιτέρω περιορισμού και σταδιακής κατάργησης του ρωσικού φυσικού αερίου από την ΕΕ συζητήθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσαν χθες στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στην εκδήλωση μετείχαν περισσότερα από 60 στελέχη υπουργείων και ενεργειακών επιχειρήσεων από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, την Κροατία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η βέλτιστη χρήση των υφιστάμενων και υπό κατασκευή υποδομών, όπως τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, διασυνδέσεις αγωγών και χώροι αποθήκευσης, ιδίως στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κροατία.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμούς μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Geoffrey Pyatt, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Vladimir Malinov και ο υφυπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Mykola Kolisnyk.

Την ίδια ώρα ο κ. Σκυλακάκης προετοιμάζεται και για το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την ερχόμενη Τρίτη διαμορφώνοντας συμμαχίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν το καλοκαίρι από τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα του ενεργειακού κόστους και να ληφθούν μέτρα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

Επιδιώκεται η υιοθέτηση ενός μηχανισμού άντλησης εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρισμού σε περιόδους που σημειώνονται περιφερειακές ενεργειακές κρίσεις όπως η καλοκαιρινή που έπληξε της χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο Συμβούλιο, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να παρουσιάσει τα μέτρα που προτάθηκαν μέσω της κοινής επιστολής των τριών υπουργών (Ελλάδας Βουλγαρίας Ρουμανίας) στις 30 Σεπτεμβρίου. Στο επίκεντρο της επιστολής βρίσκονται οι αποκλίσεις τιμών μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης και ζητείται η αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων στις τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή επιστολή των τριών υπουργών προτείνονταν έκτακτα μέτρα, όπως η φορολόγηση των υπερεσόδων των παικτών της αγοράς και η αναδιανομής τους στους καταναλωτές κλπ.

Στα βασικά ζητήματα που έθεταν ήταν η έλλειψη διασυνοριακών διασυνδέσεων που εμποδίζει τις αποδοτικές ροές ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε κρίσιμες περιόδους, επιδεινώνοντας τις αυξήσεις των τιμών, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες αιχμής, όταν μειώνεται η παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η ανάπτυξη αυτών των συνδέσμων διασύνδεσης που λείπουν, είναι ζωτικής σημασίας για την άμβλυνση της συμφόρησης και τη σύγκλιση των διασυνοριακών τιμών.

Ως ένα από τα σημαντικά ζητήματα είναι η περιορισμένη ενοποίηση των περιφερειακών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας με το ευρύτερο σύστημα της ΕΕ έχει οδηγήσει σε σημαντικές αποκλίσεις τιμών, με ανισότητες που συχνά υπερβαίνουν τα 50-100 ευρώ/MWh. Για να αποκατασταθεί η συνοχή της αγοράς και να βελτιωθεί η σταθερότητα των τιμών, είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε υποδομές και να ενοποιηθούν οι αγορές μας πιο στενά με την αγορά της ΕΕ.

Εξάλλου και το γεγονός ότι η διαθεσιμότητα ευέλικτων πηγών παραγωγής, ιδιαίτερα υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει περιοριστεί λόγω παρατεταμένων ξηρασιών, έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη εξάρτηση από μονάδες που λειτουργούν με άνθρακα και φυσικό αέριο. Και το μείζον ζήτημα είναι οι γεωπολιτικοί παράγοντες και η ασφάλεια εφοδιασμού