Τρίτη επιστολή από τους βιομηχανικούς συνδέσμους Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας στην Κομισιόν για το ενεργειακό κόστος

Τρίτη επιστολή από τους βιομηχανικούς συνδέσμους Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας στην Κομισιόν για το ενεργειακό κόστος
Παρασκευή, 11/10/2024 - 07:15

Οι ενώσεις των ενεργοβόρων βιομηχανιών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας εκφράζουν τη πλήρη υποστήριξή τους στην κοινή πρωτοβουλία των υπουργών Ενέργειας των τριών χωρών για την εφαρμογή μηχανισμού φορολόγησης των παραγωγών ηλεκτρισμού, όταν οι τιμές αυξάνονται υπερβολικά.

Με την τρίτη κοινή επιστολή τους, ημερομηνίας 10 Οκτωβρίου, οι βιομηχανικές ενώσεις απευθύνονται στην Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, λίγες ημέρες πριν από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το οποίο θα διεξαχθεί την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Η πρώτη επιστολή εστάλη στις 17 Ιουλίου και η δεύτερη στις 29 Αυγούστου, κατά την οποία οι ενώσεις των βιομηχανικών καταναλωτών ενέργειας από την Ελλάδα (ΕΒΙΚΕΝ), τη Ρουμανία (ACCER) και τη Βουλγαρία (BFIEC) ζητούσαν εξηγήσεις για τις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού στη Νότια Ευρώπη και την τεράστια απόκλιση τους σε σύγκριση με τις τιμές στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Τώρα, οι τρεις Ενώσεις, πλήρως ευθυγραμμισμένες με την πολιτική των κυβερνήσεών τους, δηλώνουν την υποστήριξή τους στην κοινή πρωτοβουλία. Η επιστολή αναφέρει ότι η πρόταση περιλαμβάνει την εφαρμογή ανώτατων ορίων τιμών στους υπο-οριακούς παραγωγούς σε περιπτώσεις ακραίων τιμών ενέργειας, με στόχο την υποστήριξη των καταναλωτών.

Στην επιστολή τους, οι τρεις βιομηχανικές Ενώσεις τονίζουν ότι για να διασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού στην κοινή αγορά, είναι κρίσιμη η εφαρμογή περιφερειακών μέτρων υποστήριξης των τελικών χρηστών έως ότου επιτευχθεί επαρκής διασύνδεση που να επιτρέπει τη σύγκλιση των τιμών, την ελεύθερη ροή ενέργειας και την εξάλειψη των «νησίδων τιμών» που πλήττουν ένα τμήμα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με γεωγραφική βάση.

Η επιστολή αναφέρει επίσης ότι τους τελευταίους μήνες, από τον Ιούλιο του 2024, παρατηρήθηκαν ακραίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις Αγορές Επόμενης Ημέρας (DAM) της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ειδικά στα χρηματιστήρια ενέργειας της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Οι μέσες ημερήσιες τιμές στις χώρες αυτές ήταν οι τέσσερις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέτοιες τιμές δεν είχαν παρατηρηθεί από την ενεργειακή κρίση του 2022.

Οι ανισορροπίες αυτές οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως η μειωμένη ικανότητα μεταφοράς, ο καύσωνας, η χαμηλότερη παραγωγή υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας, καθώς και η αύξηση των εξαγωγών στην Ουκρανία. Η συνεχής αύξηση των χονδρικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει οδηγήσει τις μέσες τιμές σε αυτά τα χρηματιστήρια 2 έως 3 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, έχει αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ιδιαίτερα στις ενεργοβόρες βιομηχανίες τους. Αυτές οι διαφορές τιμών επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα στην κοινή αγορά της ΕΕ, όπως επισημαίνει και η έκθεση Ντράγκι.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, οι τρεις βιομηχανικές ενώσεις επισημαίνουν ότι οι διαφορές τιμών μεταξύ της Νοτιοανατολικής και της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης οφείλονται στους περιορισμούς της ικανότητας μεταφοράς ανάμεσα στις διαφορετικές ζώνες προσφορών στις διασυνδεδεμένες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Σημειώνουν μάλιστα ότι εάν ο χειμώνας δεν είναι ήπιος, όπως οι δύο προηγούμενοι, αναμένεται αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, κάτι που θα επιβαρύνει τις τιμές. Με ανεπαρκή ικανότητα μεταφοράς ανάμεσα στις περιοχές, οι ακραίες τιμές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι επαναλαμβανόμενες διαφορές με την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη είναι πολύ πιθανές.

Καταληκτικά, οι βιομηχανικές ενώσεις καλούν τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να συνεργαστούν στενά και να υιοθετήσουν άμεσα μέτρα για την επίλυση αυτών των ανισοτήτων. Η αναγκαία στήριξη για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες αποτελεί κρίσιμο βήμα για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας της περιοχής στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.