Στο «κάδρο» με τα πολύχρωμα τιμολόγια θα ενταχθεί από την αρχή του 2025 ένα ακόμη χρωματισμό τιμολόγιο το «πορτοκαλί» δυναμικό. Δηλαδή ένα τιμολόγιο που θα διαμορφώνεται με βάση τις αυξομειώσεις της χονδρικής αγοράς στη διάρκεια του 24ώρου. Για να επιλέξει ένας καταναλωτής το πορτοκαλί τιμολόγιο θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι συνδεδεμένος με «έξυπνο μετρητή» δηλαδή με μετρητή που θα έχει τη δυνατότητα καταγραφής της ωριαίας κατανάλωσης.
Όπως ξεκαθάρισε λοιπόν πρόσφατα η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, το πορτοκαλί τιμολόγιο θα προσφέρεται από τις αρχές του 2025 μόνο σε επιχειρηματικούς καταναλωτές που διαθέτουν «έξυπνο» μετρητή. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2025 περί τα 1,5 εκατ. παροχές θα έχουν δυναμικό τιμολόγιο και η κατανάλωση τους αντιστοιχεί περίπου στο 60% του συνόλου της καταναλισκόμενης ενέργειας.
Εκτός από την είσοδο των πορτοκαλί τιμολογίων το νέο έτος φέρνει και άλλες αλλαγές στη λιανική. Έτσι από την αρχή του 2025 παύει να υφίσταται η υποχρέωση όλων των προμηθευτών να παρέχουν πράσινο τιμολόγιο. Το πράσινο τιμολόγιο επελέγη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να είναι ομαλή η μετάβαση από ένα πλήρως ρυθμιζόμενο καθεστώς με επιδοτήσεις σε μια απελευθερωμένη αγορά. Ηταν υποχρεωτικό να προσφέρεται από όλους τους προμηθευτές και μάλιστα διαμορφώνονταν με βάση συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση μεταξύ των «πράσινων» τιμολογίων όλων των παρόχων.
Μάλιστα προβλεπόταν εξ αρχής στη νομοθετική ρύθμιση με την οποία υιοθετήθηκαν τα χρωματιστά τιμολόγια, ότι η υποχρεωτική προσφορά του πράσινου τιμολογίου απ΄ όλους τους προμηθευτές θα έχει διάρκεια έως το τέλος του 2024. Από το νέο έτος, λοιπόν, δεν καταργείται αλλά συνεχίζει να υφίσταται για όλους τους παλαιούς καταναλωτές που δεν θα κάνουν διαφορετική επιλογή. Έτσι εκτιμάται ότι σταδιακά το «πράσινο» τιμολόγιο θα φθίνει ως προϊόν, καθώς σε αυτό θα παραμείνουν μόνο κάποιες κατηγορίες καταναλωτών που για διάφορους λόγους δεν έχουν δυνατότητα να κάνουν διαφορετική επιλογή.
Παράλληλα και μετά από ένα διάστημα που ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών προμήθειας επικεντρώθηκε στα «κίτρινα» κυμαινόμενα τιμολόγια, πλέον όλα δείχνουν ότι η αγορά στρέφεται προς τα «μπλε» σταθερά τιμολόγια, τα οποία μπορεί την περασμένη Άνοιξη να ήταν λίγο ακριβότερα σε σχέση με τα κίτρινα όμως σε βάθος χρόνου αναδεικνύονται στην πλέον αξιόπιστη επιλογή ειδικά για τους απλούς οικιακούς καταναλωτές.
Αλλωστε η εκτίναξη της χονδρεμπορικής αγοράς το καλοκαίρι συμπαρασύροντας τα κυμαινόμενα τιμολόγια, είτε πράσινα είτε μπλε, ανέδειξε ως ασφαλέστερη λύση τα σταθερά τιμολόγια που προσφέρουν μια σταθερότητα στους καταναλωτές.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ, τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και τους προμηθευτές εξετάζει και αλλαγή των ωρών ισχύος του σημερινού νυχτερινού τιμολογίου. Με δεδομένο ότι οι συνθήκες της παραγωγής ηλεκτρισμού έχουν αλλάξει λόγω της πληθώρας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πλέον η περίσσεια παραγωγής δεν υφίσταται τις νυχτερινές ώρες, όπως συνέβαινε στο παρελθόν όταν λειτουργούσαν τα λιγνιτικά εργοστάσια και η κατανάλωση ενέργειας ήταν περιορισμένη. Τότε ίσχυε το νυχτερινό φθηνότερο τιμολόγιο το οποίο πλέον δεν προσφέρεται από τις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας παρά μόνο από τη ΔΕΗ προφανώς για κοινωνικούς λόγους αν και είναι ακριβότερο.
Με το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί σε όσους μετρητές διαθέτουν δυο ή και περισσότερες ζώνες ώρας το φθηνότερο τιμολόγιο θα ισχύει για τις ώρες από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι ή από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα (ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις) όπως και καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Η αξιοποίηση του διζωνικού τιμολογίου προϋποθέτει την ύπαρξη μετρητή ο οποίος θα πρέπει να ρυθμιστεί στις νέες ώρες χαμηλής τιμολόγησης και βεβαίως οι καταναλωτές για να επωφεληθούν θα πρέπει να στρέψουν σημαντικό μέρος της κατανάλωσης τους στις συγκεκριμένες ώρες.