Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την παρουσίαση του σχεδίου παραγωγικού μετασχηματισμού και ενίσχυσης της βιομηχανίας και των επενδύσεων ο επικεφαλής της Metlen ρωτήθηκε για το μείζον ζήτημα του ενεργειακού κόστους.
Όπως είπε το ενεργειακό πρόβλημα είναι πάρα πολύ σύνθετο, πάρα πολλή μεγάλο και δεν είναι μόνο ελληνικό. Αναφερόμενος στην πρόταση που υποβλήθηκε στην Κομισιόν εκτίμησε ότι δεν θα προχωρήσει καθώς όπως είπε οι Βρυξέλλες λειτουργούν σαν αργοκίνητο καράβι, ενώ εκτίμησε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε νέα άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι η ελληνική πρόταση που έχει ήδη τεθεί στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ αφορά στην υιοθέτηση μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όλων των τεχνολογιών, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περιόδους περιφερειακών κρίσεων. Και τα έσοδα του μηχανισμού θα διατίθενται για την μείωση του ενεργειακού κόστους του συνόλου των καταναλωτών.
Πρόκειται για ένα αντίστοιχο μηχανισμό με αυτόν που εφαρμόστηκε από την Ελλάδα κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Η διαφορά στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι ο μηχανισμός θα μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περιφερειακές κρίσεις όπως αυτή του περασμένου καλοκαιριού, όταν επλήγησαν οι ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας από τις ρωσικές επιθέσεις και η χώρα τροφοδοτήθηκε κυρίως από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με αποτέλεσμα την εκτόξευση στα ύψη των τιμών στις εθνικές αγορές ηλεκτρισμού. Και μάλιστα σε μια περίοδο υψηλής ζήτησης στις εγχώριες αγορές λόγω καύσωνα αλλά και λειψυδρίας.
Πρόταση η οποία θα τεθεί εκ νέου στον νέο επίτροπο Ενέργειας, ενώ η ελληνική πλευρά που έχει διαμορφώσει ένα πλήρη φάκελο τόσο με επιχειρήματα όσο και με τεχνικά και οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων που οδηγούν σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές του ηλεκτρισμού θα επιχειρήσει στο μεδοσιάστημα να διαμορφώσει το κατάλληλο έδαφος για την υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν.
Την ίδια ώρα ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε ερώτημα του ienergeia για τις μεγάλες αποκλίσεις τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τις σκανδιναβικές χώρες να είναι χαμηλότερες από την εγχώρια αγορά περισσότερο από 750% ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι οι χώρες αυτές έχουν μεγάλη παραγωγή υδροηλεκτρικών και δεν μπορεί να συγκριθεί η αγορά. Σημείωσε δε ότι είναι άλλο η χονδρεμπορική αγορά και άλλο η λιανική αναφέροντας ότι η Protergia (θυγατρική της Metlen) έχει κρατήσει για πέντε μήνες σταθερές τις τιμές για τους καταναλωτές και δεν έχει φανεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών που καταγράφηκαν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.