Μυτιληναίος: Συγκυριακό το φαινόμενο με τις υψηλές τιμές ενέργειας

Μυτιληναίος: Συγκυριακό το φαινόμενο με τις υψηλές τιμές ενέργειας
Παρασκευή, 26/07/2024 - 06:35

Ως υπερβολική αντίδραση που θα μπορούσε να αποφευχθεί χαρακτήρισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου προκειμένου να επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών τον Αύγουστο.

Παράλληλα χαρακτήρισε το φαινόμενο των ακραίων διακυμάνσεων των χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας ως συγκυριακό φαινόμενο εκτιμώντας ότι σύντομα οι τιμές θα επανέλθουν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Ο επικεφαλής της εταιρείας κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου στους αναλυτές έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα των τιμών. Άλλωστε, δύο ημέρες πριν την τηλεδιάσκεψη είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση από την Protergia, θυγατρικής της Μetlen, ότι θα διατηρήσει τα τιμολόγια Αυγούστου στις ίδιες τιμές παρά το γεγονός ότι η χονδρεμπορική τιμή με τα προ λίγων ημερών δεδομένα οδηγεί σε αυξήσεις της λιανικής τιμής κατά περίπου 41%. Η απόφαση αυτή, που τάραξε τα νερά στην αγορά, όταν οι παραγωγοί είναι εν αναμονή του προσδιορισμού του έκτακτου φόρου που θα πληρώσουν για το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου αλλά και του ύψους της επιδότησης που θα δοθεί, είναι μια στρατηγική και καλά υπολογισμένη κίνηση για την επίτευξη μεριδίου αγοράς 30%, όπως είπε.

Σε ό,τι αφορά τις υψηλές τιμές ενέργειας ο κ. Μυτιληναίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στις αγορές, ιδιαίτερα σε περιόδους κλιματικής κρίσης με 15 ημέρες καύσωνα σε μια τόσο μεγάλη περιοχή της Ευρώπης. Ήδη βλέπετε ότι οι τιμές υποχωρούν. Τον πρώτο καλό μήνα μετά από έξι δύσκολους μήνες επιβλήθηκε φόρος. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για τον Αύγουστο, αλλά είναι πιθανό να δούμε και τον επόμενο μήνα για κάποιες ημέρες πολύ ζεστό καιρό».
Απέδωσε τις απότομες διακυμάνσεις με τις ανώτατες τιμές στη χονδρική αγορά να φτάνουν τις νυχτερινές ώρες ακόμη και τα 850 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στις συνθήκες που επικρατούν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την περιοχή.

Η Ουκρανία αποτελεί τη μια παράμετρο, καθώς πολλές υποδομές έχουν καταστραφεί λόγω του πολέμου με τη Ρωσία. «Η Ουκρανία που ήταν πάντα ένας μεγάλος εξαγωγέας, τώρα έχει γίνει μεγάλος εισαγωγέας, δημιουργώντας μια… μαύρη τρύπα, η οποία τώρα καλύπτεται από την Ουγγαρία» είπε ο επικεφαλής της Metlen. Την ίδια ώρα, το πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας μείωσε σε ποσοστά που κυμαίνονται από 50-60% την παραγωγή του με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά να καλύπτει την αυξημένη ζήτηση ενέργειας από τη γειτονική χώρα.

Αυτή η κατάσταση προκάλεσε την εκτίναξη των τιμών, δεν την προκάλεσε η Ελλάδα είπε ο κ. Μυτιληναίος. «Η Ελλάδα ήταν η αγορά που είχε διαθέσιμη ενέργεια και καλύτερες τιμές, και όλοι οι traders ήθελαν να εξασφαλίσουν ποσότητες, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν τις τιμές» τόνισε. Αναφέρθηκε στον ρόλο των φωτοβολταϊκών, που δίνουν χαμηλές τιμές ενέργειας όσο όμως είναι σε λειτουργία. Και με δεδομένο ότι τα φωτοβολταϊκά «σβήνουν» μόλις πέσει ο ήλιος τότε το ηλεκτρικό σύστημα χρειάζεται ποσότητες ενέργειας από τις άλλες πηγές, με αποτέλεσμα αυτή η απότομη αύξηση να οδηγεί και σε ραγδαία αύξηση τιμών σε συγκεκριμένες ώρες.
Θα πρέπει να σημειωθεί μόλις λίγες ημέρες πριν σε ανάλυσή το Balcan Energy απέδωσε την εκτόξευση των τιμών όχι σε έλλειψη ενέργειας αλλά στις προσφορές τιμών που κάνουν οι προμηθευτές στην Ελλάδα. Με βάση την ανάλυση, «στην ελληνική αγορά, τα τελευταία 2.000 MW προσφερόμενης ενέργειας προσφέρονται πλέον σε πολύ υψηλότερη τιμή από ό,τι κατά την τελευταία εβδομάδα σε ώρες Η19-Η24. Κάθε μέρα περίπου 2.000 MW προσφέρονται στην ελληνική αγορά, με σταδιακά βήματα» επισημαίνεται στην ανάλυση. που καταγράφει την κλιμάκωση ανόδου των τιμών κατά τις προσφορές. Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, «το πρώτο βήμα προσφέρθηκε στα 190 EUR/MWh στις 04.07.2024, στα 300 EUR/MWh στις 08.07.2024 και 530 EUR/MWh στις 10.07.2024»