Ωστόσο βασικό πυλώνα της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας αποτελεί η λιανική αγορά ηλεκτρισμού και η διεύρυνση της πελατειακής της βάσης με ξεκάθαρο στόχο να αποκτήσει το 10% της αγοράς έως το τέλος του 2026.
Βασικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου εκτιμάται ότι θα είναι η προσφορά σταθερών τιμολογίων («μπλε τιμολόγια»), καθώς αναγνωρίζεται η αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών σε προβλέψιμες χρεώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία φιλοδοξεί να προσελκύσει πελάτες που επιθυμούν σταθερό κόστος κάθε μήνα, αποφεύγοντας τις διακυμάνσεις των χονδρικών τιμών της ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά τις οριστικές αποφάσεις για τη νέα νέα μονάδα φυσικού αερίου όσο και για το FSRU που σχεδίαζε η εταιρεία χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει, αυτές θα ληφθούν στο επόμενο διάστημα.
Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy Ανδρέας Σιάμισιης είναι επί του παρόντος ιδιαίτερα συγκρατημένος καθώς εκτιμά ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί με μεγάλη προσοχή το κατά πόσο το ενεργειακό σύστημα έχει ανάγκη μια ακόμη μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου ή κάτι μικρότερο και πολύ πιο ευέλικτο. Σε ότι αφορά δε το FSRU ο κ. Σιάμισιης εκτιμά ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί το κατά πόσο η αγορά της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής μπορούν να «σηκώσουν» ένα ακόμη FSRU δεδομένης της ύπαρξης της Ρεβυθούσας αλλά και του FSRU της Αλεξανδρούπολης.
Σε ότι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων όλα δείχνουν ότι η επενδυτική απόφαση της Exxon που σε συνεργασία με την HelleniQ Energy ερευνούν την περιοχή βόρεια και βορειοδυτικά της Κρήτης για το εάν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση, θα ληφθεί λίγους μήνες αργότερα σε σχέση με τον προηγούμενο προγραμματισμό και συγκεκριμένα εντός του ερχόμενου καλοκαιριού.
Χθες η HELLENiQ ENERGY και το Alba Graduate Business School / The American College of Greece, ανακοίνωσαν την ίδρυση για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενός πρότυπο Κέντρο Αριστείας που στοχεύει να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ενώνοντας την επιχειρηματικότητα και την ακαδημαϊκή γνώση απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις στον ενεργειακό κλάδο και στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.
Όπως είπε ο κ. Σιάμισισης κατά την ειδική τελετή ανακοίνωσης της συνεργασίας των δυο πλευρών, η κλιματική αλλαγή και η ενεργειακή μετάβαση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αλλαγή του οικονομικού μοντέλου. Σε αυτή την κατεύθυνση, τόνισε θα πρέπει να αποφευχθεί η δαιμονοποίηση κάποιων ενεργειακών προϊόντων τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος της λύσης και όχι ανάθεμα.
Στο πλαίσιο αυτό ο κλάδος της ενέργειας αποτελεί σημαντικό μέρος της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης και η λειτουργία του "HELLENiQ ENERGY Center for Sustainability and Energy @Alba Graduate Business School”, έρχεται να ενισχύσει τον διάλογο ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη, βοηθώντας στη χάραξη αποτελεσματικής πολιτικής και υποστηρίζοντας την κατάρτιση μιας νέας γενιάς στελεχών αλλά και την οπτική για τη ανάγκη να λειτουργήσουμε με πιο ισορροπημένα κριτήρια. «Από την πλευρά μας,είπε ο κ. Σιάμισιης δεσμευόμαστε να συνεισφέρουμε μεταφέροντας τεχνογνωσία από τα στελέχη μας, ενισχύοντας την διασύνδεση με την πολιτεία και τον κλάδο, αλλά και συμβάλλοντας στην ακαδημαϊκή έρευνα για την ανάπτυξη καινοτομίας μέσα από τα πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα που ήδη υλοποιούμε ως κορυφαία εταιρεία ενέργειας, που μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς και πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις».
Ο Διευθυντής του “HELLENiQ ENERGY Center for Sustainability and Energy @Alba Graduate Business School”, καθηγητής κ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, επεσήμανε: «Στόχος του Κέντρου είναι ο μετασχηματισμός του ενεργειακού διαλόγου, προσεγγίζοντας την ενεργειακή μετάβαση ολιστικά, προάγοντας τη συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκών φορέων, βιομηχανίας και πολιτικής ηγεσίας. Αποστολή μας είναι να αναδείξουμε τη σημασία της εφαρμοσμένης έρευνας, να ενισχύσουμε τη βιώσιμη καινοτομία και να εκπαιδεύσουμε τους μελλοντικούς ηγέτες του τομέα. Μέσω στοχευμένων ακαδημαϊκών προγραμμάτων, ερευνητικών έργων και συνεργασιών τόσο με τη βιομηχανία όσο και με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, το Κέντρο φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την προώθηση της γνώσης και της αριστείας στον κλάδο.»
Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση με θέμα «Οι Προκλήσεις της Ενεργειακής Μετάβασης» (Energy Transition Challenges: A Stakeholder Discussion). Συμμετείχαν ο ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας κ. Νίκος Τσάφος, η Δρ Τατιάνα Μίτροβα, Ερευνήτρια, Center on Global Energy Policy στο Πανεπιστήμιο Columbia, ο Δρ. Derek Bunn, Καθηγητής, Decision Sciences / Management Science and Operations και Chief Examiner του London Business School και ο κ. Γιάννoς Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίων Αθηνών (ATHEXGROUP).