O Κύπριος υπουργός Ενέργειας ανέφερε σχετικά ότι «η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο περνάει μέσα από τα μεγάλα ενεργειακά έργα και τις διασυνδέσεις», δήλωση ιδιαίτερη βαρύτητα όταν γίνεται μία ημέρα πριν τη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Έλληνα ομόλογό του, Θόδωρο Σκυλακάκη με αντικείμενο την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Εξάλλου ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε χθες ότι θα πρέπει το οικονομικό, τεχνολογικό και γεωπολιτικό ρίσκο που συνοδεύουν το έργο να αντιμετωπιστούν παράλληλα, αν και ταυτόχρονα μίλησε για «ευθυγράμμιση των άστρων» και «παράθυρο ευκαιρίας» και που πρέπει να αξιοποιηθούν για την προώθηση του έργου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η κυπριακή πλευρά έλαβε αναλυτική επιστολή- απάντηση από τον κ. Σκυλακάκη σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει για την συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector και παρά το γεγονός ότι ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι δεν την είχε διαβάσει έως χθες το μεσημέρι, ωστόσο η συνολική στάση του εξέπεμπε κλίμα αισιοδοξίας για την περαιτέρω εξέλιξη του έργου.
Έτσι αντικείμενο της σημερινής συνάντησης των δυο υπουργών θα είναι και μια σειρά ζητημάτων που έχει θέσει η κυπριακή πλευρά για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, όπως η μεταβίβαση των παγίων του καλωδίου στο SPV από τον ΑΔΜΗΕ, καθώς και άλλα επιμέρους θέματα που αναμένεται να απαντηθούν, αλλά βεβαίως και οι γεωπολιτικές εξελίξεις με δεδομένη την παρουσία τουρκικού πλοίου το οποίο παρακολουθεί στενά τις ερευνητικές εργασίες των δυο σκαφών της Nexans στα ανοιχτά της Κρήτης.
Έτσι όσον αφορά τα ρυθμιστικά και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου εκτιμάται ότι σύντομα θα υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, αλλά όπως έλεγαν χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος «ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από το γεωπολιτικό ρίσκο».
Πάντως ο κ. Παπαναστασίου δήλωσε χθες ότι θα πρέπει το οικονομικό, τεχνολογικό και γεωπολιτικό ρίσκο που συνοδεύουν το έργο να αντιμετωπιστούν παράλληλα, αν και ταυτόχρονα μίλησε για «ευθυγράμμιση των άστρων» και «παράθυρο ευκαιρίας» και που πρέπει να αξιοποιηθούν για την προώθηση του έργου. Υπογράμμισε ακόμη ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει την πλήρη πολιτική αλλά και οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ότι ο αμερικανικός παράγοντας έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως υπέρ του έργου και την ίδια ώρα το GSI αποτελεί τη μόνη διέξοδο του Ισραήλ προς την Ευρώπη. Μάλιστα τόνισε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ επισκέφθηκε το σημείο προσγυάλωσης του καλωδίου που θα έρχεται από την Κύπρο.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον οι χώρες πρέπει να είναι ενεργειακοί κόμβοι ώστε να ελέγχουν και τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό για την Κύπρο να στηρίζει το GSI αλλά με όρους οικονομικής βιωσιμότητας, τους οποίους να μπορεί να εξηγήσει στους πολίτες της. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν επιφυλάξεις για το έργο από την κυπριακή κυβέρνηση τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι το κόστος για τους πολίτες της Κύπρου. Άλλωστε σύμφωνα με το κ. Παπαναστασίου το κόστος είναι ένας βασικός παράγοντας και για τους μεγάλους ξένους χρηματοοικονομικούς οίκους προκειμένου να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους σε αυτό.
Αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει τεθεί από την κυπριακή πλευρά δηλαδή τη μεταβίβαση των παγίων του έργου στο SPV, που θα συσταθεί από τον ΑΔΜΗΕ και θα αναλάβει ρόλο φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι ο οίκος στον οποίο ανατέθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση να ελέγξει το θέμα έχει τις ίδιες ανησυχίες που έχει οποιοδήποτε επενδυτικό ταμείο που θα θελήσει να συμμετάσχει σε αυτό. Πάντως πρόσθεσε ότι η κυπριακή πλευρά βρίσκεται στην ενώπιον της εισόδου στο έργο με το περίφημο ποσό των 100 εκατ. ευρώ και ότι το όλο θέμα θα αποφασιστεί από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας εφόσον κατά τη σημερινή συνάντηση των δυο υπουργών αλλά και των δυο Ρυθμιστικών Αρχών Ελλάδας και Κύπρου κριθεί ότι έχουν γίνει βήματα προόδου.