Όπως ανέφερε η ίδια, αυτή η ανάγκη θα γίνει εντονότερη τα επόμενα χρόνια και πρόσθεσε ότι οι αναπτυξιακές τράπεζες πρέπει να αυξηθούν και να γίνει καλύτερη διαχείριση του πολλαπλασιαστικού χαρακτήρα τους όπως και του ανταποδοτικού τρόπου λειτουργίας τους.
Επίσης σημείωσε ότι αυτές οι χρηματοδοτήσεις έχουν ηχηρά πλεονεκτήματα όπως η διασπορά κινδύνου, υψηλότερη απόδοση και η αρνητική συσχέτιση με τον πληθωρισμό αλλά και ταυτόχρονα έχουν και δυσκολίες στην υλοποίησης τους όπως η πολυπλοκότητα, η ανάγκη υψηλής απόδοσης, υψηλή εξειδίκευση, σημαντικά κεφάλαια, δυσκολίες ρευστοποίησης «και να λειανθεί το θεσμικό πλαίσιο» όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε να επιταχύνουμε το πλαίσιο της χρηματοδότησης έργων υποδομών, κυρίως όσον αφορά την άντληση χρηματοδότησης από ιδιωτικές πηγές, με κριτήρια βιωσιμότητας, να συμβάλουμε στη χρηματοδότηση έργων με σημαντικούς κοινωνικούς και οικονομικούς πολλαπλασιαστές να βοηθήσουμε στην πιστωτική ενίσχυση των συναλλαγών, να συμβάλλουμε στην τεχνική βοήθεια και παρακολούθηση αυτών των έργων, και κυρίως στη χρηματοδότηση έργων σε όλα τα επίπεδα τοπικής αυτοδιοίκησης σε εθνικό και τοπικό επίπεδο» όπως είπε.
Τέλος, πρόσθεσε ότι, αυτό που ενδιαφέρει, είναι το πλαίσιο λειτουργίας των έργων υποδομών, με αποτελεσματική διακυβέρνηση χωρίς γραφειοκρατία, με προσέλκυση συνθετών πηγών χρηματοδότησης, θέτοντας πρότυπα τραπεζικής ικανότητας, με υπευθυνότητα σε κάθε επίπεδο και κυρίως με πρότυπα συνεχούς βελτίωσης.
Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι έχει ξεκινήσει συνεργασία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), με το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ), που γέννησε ένα νέο στοχευμένο χρηματοδοτικό εργαλείο άμεσης απόδοσης και υψηλής χρηστικότητας.
Παρέχεται εγγύηση κεφαλαίου κίνησης μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ και ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω διευκόλυνση της χρηματοδότησης του κατασκευαστικού μελετητικού κλάδου.
Περίπου 30.000 μηχανικοί και εργολήπτες πιστούχοι του ΤΜΕΔΕ καθώς και 5.500 τεχνικές εταιρείες μέλη του ΤΜΕΔΕ, μπορούν να αντλήσουν νέα κεφάλαια κίνησης για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων και η συνεργασία της HDB με το ΤΜΕΔ, έφερε στη διάθεση των επιχειρήσεων του κλάδου, με την μέθοδο της μόχλευσης, δάνεια 8 φορές περισσότερα έναντι της αρχικής αξίας του προϋπολογισμού που θα διέθετε το ΤΜΕΔΕ.
«Αυτός είναι ο ρόλος μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα –HDB, δεν απορροφά απλώς τους κοινοτικούς και κρατικούς πόρους. Με την μόχλευση των κεφαλαίων, πολλαπλασιάζει την αποτελεσματικότητα και την εμβέλεια τους στην Ελληνική Οικονομία. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η Hellenic Development Bank –HDB διαθέτει πλέον την εσωτερική δομή και το εξειδικευμένο προσωπικό, μαζί με το σχέδιο ανάπτυξης νέων προϊόντων ώστε να μην υπάρξει ούτε ένα ευρώ κρατικών ή κοινοτικών διαθέσιμων πόρων αναξιοποίητο» όπως έχει υπογραμμίσει σε σχετικό άρθρο της η κυρία Χατζηπέτρου.