Η απαλλαγή από τους δασμούς ισχύει για πάνελ από την Καμπότζη, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ και θα χρησιμεύσει ως «γέφυρα» ενώ η αμερικανική κατασκευή αυξάνεται, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του Reuters.
Σε δήλωσή της η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo έβαλε το πλαίσιο της απόφασης στις διεθνείς εξελίξεις λόγω πολέμου στην Ουκρανία λέγοντας πως η αμερικανική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην προστασία της οικονομικής και εθνικής ασφάλειας έναντι πρωτοφανών προκλήσεων. Σύμφωνα με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, η Δύση και η αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν ασκήσει αυξανόμενες πιέσεις στην ενεργειακή αγορά της Αμερικής, αποτρέποντας διαταραχές στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας και διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας, έτσι η ηλιακή ενέργεια καθίσταται απαραίτητη συστατικό της ικανοποίησης αυτών των αναγκών.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια επενδύουν ούτως ή άλλως στην επέκταση της εγχώριας παραγωγής ηλιακής ενέργειας και στην ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού με διακηρυγμένο στόχο τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια. Έτσι τα εισαγόμενα ηλιακά πάνελ παραμένουν ένα σημαντικό συστατικό για την αντιμετώπιση των άμεσων απαιτήσεων για την εισαγωγή πρόσθετων πηγών ενέργειας και την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών.
Να σημειωθεί πως η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή είναι κρίσιμη για τον στόχο του Μπάιντεν για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ κατά 50% σε 52% έως το 2030, έναντι των επιπέδων του 2005, καθώς και για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ηλεκτρικού δικτύου των ΗΠΑ έως το 2035.
Παρατηρείται εδώ και καιρό στροφή από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στην καθαρή ενέργεια, παρά το γεγονός ότι παράλληλα διεξάγονται διαπραγματεύσεις ώστε να συγκρατηθεί η τιμή του πετρελαίου. Η στρατηγική επιλογή για πολλές χώρες για τα επόμενα χρόνια παραμένει η καθαρή ενέργεια, καθώς αυτή μπορεί να εξασφαλίσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτάρκεια. Ως εκ τούτου το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα εκδηλωθούν αντίστοιχες πολιτικές κινήσεις, αλλά και τεχνολογικές βελτιώσεις ούτως ώστε να κατά την επόμενη δεκαετία να έχει εντελώς αλλάξει το ενεργειακό σκηνικό. Σε αυτή την κατεύθυνση, φυσικά, δεν κινούνται μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ. Ήδη πριν από μερικές ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα ότι ξεκινά επίσημος διάλογος μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου για το άνοιγμα εμπορικών και τεχνολογικών διαδρόμων, οι οποίοι θα επιτάχυναν στην επίτευξη του πολυπόθητου προορισμού που είναι η πλήρης εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών.