Την Τετάρτη στο Κάιρο η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η ΕΕ υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Η ισραηλινή υπουργός Ενέργειας Karine Elharrar κοινοποίησε ένα βίντεο στο λογαριασμό της στο Twitter για την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας.
«Σήμερα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ ανέλαβαν από κοινού τη δέσμευση να μοιράσουμε το φυσικό μας αέριο με την Ευρώπη και να βοηθήσουμε στην ενεργειακή κρίση», δήλωσε η Elharrar μετά την τελετή υπογραφής.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας.
«Χαιρετίζω πολύ θερμά την υπογραφή αυτής της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η von der Leyen προσθέτοντας ότι "είμαι ευγνώμων που το Ισραήλ θα αυξήσει την παροχή ενέργειας στην ΕΕ",
Το Μνημόνιο θα επιτρέψει στο Ισραήλ "για πρώτη φορά" να εξάγει ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας. Επιπλέον, το υπουργείο σημείωσε ότι οι υπογράφοντες θα συνεργαστούν για να καταστεί δυνατή η τακτική προμήθεια φυσικού αερίου στην ΕΕ με τη χρήση αιγυπτιακών υποδομών υγροποίησης φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, η ΕΕ θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστικά έργα έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο.
Το Μνημόνιο Συνεννόησης θα έχει διάρκεια τριών ετών από τώρα και θα ανανεωθεί αυτόματα για δύο επιπλέον έτη, σημείωσε επίσης το Ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας.
Ο Αίγυπτιος Πρόεδρος El-Sisi που παρακολούθησε στενά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία απαιτεί την εντατικοποίηση της διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών του EMGF για να διασφαλιστεί η βέλτιστη χρήση των πόρων τους με την ενίσχυση των ερευνητικών εργασιών και την ενίσχυση των παραγωγικών δυνατοτήτων.
Ο Ελ Σίσι δήλωσε την πλήρη υποστήριξη της Αιγύπτου στο φόρουμ και τους στόχους του για την εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών συμφερόντων των χωρών της περιοχής, καθώς και τη συμβολή του στην παροχή μιας βιώσιμης πηγής ενέργειας για τους λαούς τους και τις μελλοντικές γενιές.
Η Αίγυπτος, η οποία πέτυχε αυτάρκεια σε φυσικό αέριο το 2018, επιδιώκει να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος. Τα έσοδα της Αιγύπτου από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αυξήθηκαν κατά 98% και ανήλθαν σε 3,892 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία του αιγυπτιακού υπουργείου Πετρελαίου.
Οι εξαγωγές LNG της Αιγύπτου ανήλθαν σε 4,7 δισ. κυβικά μέτρα το πρώτο πεντάμηνο του 2022 και 8,9 δισ. κυβικά μέτρα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.
Εκτός από το ισραηλινό φυσικό αέριο, η ΕΕ ελπίζει επίσης ότι περισσότερο αιγυπτιακό φυσικό αέριο μπορεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω λιγότερο δαπανηρών αγωγών χωρίς να χρειάζεται να υγροποιηθεί.
Οι αιγυπτιακές εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ήταν περίπου δύο εκατομμύρια τόνοι το 2021, από μόλις 270.000 το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Platts.
Η Πρόεδρος Von der Leyen, η οποία παρακολούθησε την υπογραφή του μνημονίου συμφωνίας για το φυσικό αέριο κατά την επίσκεψή της στην Αίγυπτο, δήλωσε ότι η ΕΕ συνεργάζεται με την Αίγυπτο για μια εταιρική σχέση υδρογόνου, η οποία ελπίζεται ότι θα ξεκινήσει στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP27) στο Σαρμ Ελ Σέιχ τον Νοέμβριο.
Αυτό συμβαίνει ενώ η Αίγυπτος υπέγραψε πρόσφατα προκαταρκτικές συμφωνίες για έργα πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας για να προωθήσει τη στρατηγική της χώρας για την αύξηση των πράσινων καυσίμων στον ενεργειακό της τομέα.