Να σημειωθεί ότι η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκε ξαφνικά την Τρίτη 14 Ιουνίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του φυσικού αερίου να ανέβει κατά 16%.
“Είναι αυτό το πρώτο σημάδι μιας απροσδόκητης διακοπής του φυσικού αερίου από τη Μόσχα, ένα σενάριο που φοβάται εξαιρετικά η ευρωπαϊκή οικονομία;”, αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα Le Monde. Και υπογραμμίζει πως σε κάθε περίπτωση, η πίεση αυξήθηκε κατά αυτό το ποσοστό την Τρίτη, 14 Ιουνίου, όταν η Gazprom ανακοίνωσε τη μείωση του 40% στις παραδόσεις μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 της Βαλτικής Θάλασσας. Το ενδιαφέρον είναι πως η επίσημη εξήγηση αυτής της τεράστιας μείωσης δεν εντάχθηκε στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα ο όμιλος Siemens δεν θα αποκαταστήσει έγκαιρα βλάβη στον αγωγό μέσω ανταλλακτικών που είχε συμφωνήσει να παραδώσει. Η επιδιόρθωση της βλάβης θεωρείται απαραίτητη για την καλή λειτουργία του σταθμού συμπίεσης Portovoye, κοντά στην πόλη Vyborg.
Ωστόσο όμιλος Siemens Energy διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι τα ανταλλακτικά για την βλάβη που επικαλείται η Gazprom είχαν κατασκευαστεί εγκαίρως όμως δεν μπορούσαν να παραδοθούν λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες κατά της Ρωσίας.
Βασικά πρόκειται για μια τουρμπίνα, η οποία έχει επισκευαστεί στον Καναδά, αλλά δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα αυτή τη στιγμή. Οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και του Καναδά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης.
Και διερωτάται ξανά η Le Monde: “Εάν όμως επιβεβαιωθεί το τεχνικό επιχείρημα, αρκεί να δικαιολογηθεί μια τέτοια πτώση στις παραδόσεις, όταν άλλοι αγωγοί φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τη μείωση της χωρητικότητας του Nord Stream 1; Ή μήπως πρόκειται για έναν νέο ελιγμό της Μόσχας για να αυξήσει την πίεση στην Ευρώπη και να ανεβάσει τις τιμές;”
Να υπογραμμίσουμε πως ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 είναι ο κύριος φορέας για την παράδοση φυσικού αερίου στη Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται κατά 35% από τη Ρωσία για τον εφοδιασμό της. Επί του παρόντος, είπε η Gazprom, μόνο 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα μπορούν ακόμα να ρέουν μέσω του αγωγού, έναντι 167 εκατομμυρίων συνήθως.