Οι δυτικές χώρες και ιδίως οι 7 ισχυρότερες κατά τη συνεδρίαση της G7 εχθές και προχθές αναζήτησαν νέες πηγές ενέργειας προς αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίπου, όπου η Μόσχα ενδέχεται να διακόψει πλήρως τη ροή του μέσα στον χειμώνα.
Ήδη από τις 5 Μαρτίου είχαν ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας, οι οποίες ουσιαστικά ήταν οι πρώτες αναγνωριστικές, και οι οποίες προσδιόρισαν και τον μετασχηματισμό των σχέσεων των δύο χωρών με απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Από το 2019 η Βενεζουέλα τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις σχετικά με τη διάθεση ποσοτήτων πετρελαίου στην αγορά, τη στιγμή, μάλιστα, που θεωρείται ότι διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο. Προχθές, όπως ανακοίνωσε ο Νικολά Μαδούρο από τη δημόσια τηλεόραση της Βενεζουέλας, αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ έφτασε στο Καράκας για να συζητήσουν μια σειρά από διμερή θέματα.
«Αυτή τη στιγμή, ο Χόρχε Ροντρίγκες (πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης) δέχεται μια αντιπροσωπεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες που έφτασε πριν από δύο ώρες και εργάζεται για να συνεχίσει τις επικοινωνίες που ξεκίνησαν στις 5 Μαρτίου, καθώς και τη διμερή ατζέντα μεταξύ της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Βενεζουέλα», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο. Και πρόσθεσε ότι αν και έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος, πολλή διπλωματία, πολύς διάλογος και πολλή κατανόηση».
Ίσως να μην ήταν μια απλή σύμπτωση ότι την ώρα που συνεδρίαζαν οι G7 ο Λευκός Οίκος έστελνε αντιπροσωπεία στο Καράκας. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters ο Πρόεδρος της Γαλλίας Μανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους υπόλοιπους ηγέτες των ισχυρότερων κρατών ζήτησε να ανοίξει και πάλι ο διάλογος για συνεννόηση τόσο με τη Βενεζουέλα, όσο και με το Ιράν. Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο έσπευσε να σχολιάσει την είδηση άμεσα και με ένα tweet της Προεδρίας της Βενεζουέλας δήλωσε προς τον Μακρόν, τον οποίο και ανέφερε με tag: «Η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να δεχτεί όλες τις γαλλικές εταιρείες που θέλουν να παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να τις πουλήσουν στην ευρωπαϊκή αγορά».
Όλα αυτά δείχνουν πως τόσο από την πλευρά των δυτικών χωρών, όσο και από την πλευρά της Βενεζουέλας φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση αναθέρμανσης των σχέσεων. Εντούτοις να επισημανθεί πως ακόμα και σε ένα καλό σενάριο, οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν χρόνο και θα χρειαστεί να αποδεικνύουν και οι δύο πλευρές ότι έχουν προστρέξει με καλή διάθεση σε αυτές και, άρα, να δείχνουν βήμα βήμα τη θετική τους πρόθεση. Για παράδειγμα η πλευρά του Καράκας απελευθέρωσε ήδη δύο Αμερικανούς πολίτες, ο ένας εκ των οποίων είχε καταδικαστεί για ζητήματα διαφθοράς. Μετά από αυτό οι ΗΠΑ ήραν ορισμένες κυρώσεις και ανανέωσαν την άδεια λειτουργίας εταιρειών πετρελαίου.